Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az ARD német országos közszolgálati televízió Report München című politikai magazinműsora, a Correctiv nevű német független, nonprofit tényfeltáró újságírói munkaközösség és a The Guardian című brit lap közös beszámolójában kiemelte, hogy a nemzetközi jogi előírások szerint mindenkinek jogában áll menedéket kérni egy országban, akkor is, ha illegálisan lépett be a területére.

Azonban nemzeti határvédelmi szervezetek részéről mégis tapasztalni úgynevezett visszaszorítási (Push-Back) akciókat az Európai Unió külső határán, vagyis előfordul, hogy megakadályozzák ennek a jognak a gyakorlását, gyakran erőszakkal, fenyegetésekkel, az emberi jogok megsértésével.

Ezt támasztja alá az ügynökség számos nem nyilvános, belső használatra készült irata, amelyek a többi között „az erőszak mértéktelen alkalmazásának” eseteit dokumentálják, mások mellett bolgár, magyar és görög határőrök tevékenységét ismertetve. A dokumentumok jelentős része az „eset lezárva” megjegyzéssel ér véget a Report München keddi adásában bemutatandó beszámoló szerint, amelyről hétfőn ismertetett részleteket a német sajtó.

Krzysztof Borowski, a Frontex szóvivője aláhúzta, hogy vannak következményei, illetve „lehetséges következményei” az eseteknek, és a tagállami határvédelmi szervek munkájának támogatására és összehangolására hivatott uniós ügynökség szükség esetén akár be is fejezheti az olyan műveleteket, amelyekben jogsértések fordulnak elő.

Azonban a Frontex eddig nem élt ezzel a lehetőséggel – tették hozzá a beszámolóban.  

Az ügynökség mellett működő emberi jogi tanácsadó testület (Frontex Konzultatív Fórum) vezetője, Stefan Kessler hangsúlyozta: „a Frontexnek vigyáznia kell, nehogy bűnrészes legyen”.

A jezsuita katolikus rend menekültügyi intézménye (Jesuit Refugee Service) németországi szervezetének szakértője hozzátette: egy EU-s ügynökség számára az emberi jogok sérülése esetén az a „logikus konzekvencia”, hogy távozik az adott műveletből.

A beszámoló szerint a fórum több alkalommal felszólította a Frontexet, hogy hagyjon fel a magyarországi EU-s külső határon folytatott tevékenységével.

A Report München, a Correctiv és a The Guardian szerint a kiszivárgott dokumentumok egyikében Frontex-alkalmazottak által elkövetett kihágásokra, jogsértésekre is van példa, a belső jelentés szerint felnőtt kísérő nélkül toloncoltak haza fiatalkorú elutasított menedékkérőket, és szükségtelenül bilincseltek meg kitoloncoltakat.