„Kellemetlen meglepetésnek” nevezte az Ausztriában kirobbant kémbotrányt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva pénteken Moszkvában.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Megerősítette, hogy Johannes Aigner moszkvai osztrák nagykövetet bekérették az orosz külügyminisztériumba azzal kapcsolatban, hogy Bécsben Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsították meg az osztrák hadsereg egy nyugállományú főtisztjét.

Lavrov közölte: a megbeszélésen fel fogják hívni a misszióvezető figyelmét arra, hogy milyen módszereket kellene alkalmazni, ha kérdések merülnek fel Oroszországgal kapcsolatban. Hangot adott álláspontjának, hogy aggályok felmerülése esetén az érintett feleknek közvetlenül egymáshoz kell fordulniuk. 

A nap folyamán korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben sajtóértekezleten bejelentette, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki a vád szerint a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának 

Ha a gyanú beigazolódik, „az nem javít az Európai Unió és Oroszország kapcsolatán” – mutatott rá Kurz, felszólítva az orosz felet, hogy bocsásson rendelkezésre minden információt az eredetileg a Kronen Zeitung című napilap által megszellőztetett ügyben.