A polgári jogi keresetet, a képviselőházi nemzetbiztonsági bizottságban elnöklő Bennie Thompson terjesztette elő a washingtoni szövetségi kerületi bíróságon.

Hirdetés

A kereset szerint a volt elnök és ügyvédje megsértette a Ku Klux Klan fehér felsőbbrendűségi szervezettel szemben 1871-ben hozott törvény rendelkezéseit.

„A lázadás Trump, Giuliani és az Oath Keepers, illetve a Proud Boys féle szélsőséges csoportok által gondosan kidolgozott terv eredménye volt, ők mindannyian azt a közös célt tartották szem előtt, hogy megfélemlítést, zaklatást és fenyegetést alkalmazva megállítsák az elektori szavazatok hitelesítését” – áll a perkereset beterjesztését követően nyilvánosságra hozott közleményben.

Trumpot szombaton felmentette az Egyesült Államok szenátusa az ellene – lázadás szítása vádjával – indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) végén. A szenátus az eljárás utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban találta Trumpot a felhozott vádak alapján bűnösnek, így nem lett meg az elítéléséhez szükséges kétharmados többség. A demokrata párti szenátorokkal szavazott hét republikánus szenátor is.

Korábban írtuk


A felsőházban kisebbségben lévő republikánusok vezetője, Mitch McConnell a voksolást követően világossá tette, hogy Trumpot felelősség terheli a január 6-án történtekért. „Nem kérdéses, hogy Trump elnök gyakorlatilag és erkölcsileg is felelős az aznapi események kiprovokálásáért” – jelentette ki McConnell.

Jason Miller, Trump egyik tanácsadója elutasította a keresetben foglalt vádakat a szenátusi impeachment-eljárásban született eredményt idézve.

Trump ellen lázadás szítása miatt emelt vádat januárban a képviselőház, mert január 6-án tartott, gyújtó hangvételű beszédét követően támogatói megrohamozták a Capitolium épületét. Giuliani ugyanazon a tömegrendezvényen, amelyen Trump is beszélt kijelentette: „legyen párbaj általi ítélet”.  A Capitolium elleni támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

A rendbontással kapcsolatban több mint 200 személy ellen indult eljárás.