Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, archív

Egy Magyarországon működő kínai egyetem megalapításának lehetőségeiről is egyeztetett Palkovics László csungkingi látogatása során.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (archív, illusztráció)

A 47 ezres hallgatói létszámmal rendelkező Csungking Egyetem az általános felsőoktatási rangsorokban a mérnöki, anyagtudományi, kémiai, számítástechnikai és matematikai képzéseivel is a legjobb egy százalékba tartozik Kínában. Az innovációs és technológiai miniszter szerint egy kínai egyetem magyarországi megalapítása az államközi felsőoktatási együttműködések további erősítésének fontos eszköze lehet.

Palkovics László a Magyar–kínai Technológiai és Innovációs Együttműködési Fórumon azt hangsúlyozta, hogy a Budapesten és Csungkingban is irodával rendelkező Magyar–Kínai Technológia Transzfer Központ működését a jövőben érdemes lenne nemzeti szintre kiterjeszteni. A miniszteri látogatás alkalmából stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a magyar-kínai Technológia Transzfer Központ és a Kína–Dél-Ázsia Technológia Transzfer Központ között.

A látogatással egy időben megrendezett Hatodik Nyugat-kínai Magyar Kulturális Fesztiválon a György Ádám zongoraművész adott telt házas koncertet. A Magyarország Csungkingi Főkonzulátusa által megszervezett, Nemzeti Kulturális Alap által támogatott zongoraelőadásra több mint 750 érdeklődő látogatott el, amivel az eddigi legnagyobb magyar kulturális esemény lett a városban.