Fotó: MTI/AP/Orosz elnöki sajtószolgálat
Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Szergej Sojgu védelmi miniszterrel Moszkvában 2022. április 21-én. Putyin elrendelte a mariupoli Azovsztal acélmű tervezett ostromának leállítását, egyúttal parancsot adott az üzemben bekerített ukrán erők blokkolására
Hirdetés

Úgy tűnik, egyes források elhamarkodottan jelentették be a donbasszi műveletek kezdetét. Bár kétségtelenül a korábbi hadműveleti szünethez képest növekedett az összecsapások intenzitása a hadszíntéren, ezek még mindig csak a későbbi offenzíva kezdetéül szolgálnak. Bár pontosan nem tudni, hogy a támadás hol, mikor és milyen erőkkel indul meg, az előkészítés egyértelműen annak közeledtére utal.

A korábbiaknak megfelelően az elmúlt napokban a fő fókusz továbbra is a Donbassz északkeleti és délnyugati régióira helyeződött, utóbbinál némi átkötéssel Zaporozsje térségébe.

A katonai, illetve egyéb stratégiai fontosságú infrastruktúra elleni rakéta- és légitámadások tovább folytatódtak, ahogy a Nyikolajev és Harkov környéki tüzérségi párbajok is. Utóbbi ponthoz kapcsolódóan a délnyugati fronton a helyi harcokon túl továbbra sem figyelhető meg nagyobb összecsapásokkal vagy területi változással járó művelet. Ennek ellenére mindkét harcoló fél egyértelműen csapaterősítést végez a régióban, orosz források szerint az Odessza környéki, és délnyugat-ukrajnai ukrán haderő többségét a hadvezetés Nyikolajev térségébe csoportosította át.

A legutóbbi jelentésünkben említett Nyikolajev környéki rotáció megkezdődött, ám viszonylag lassan halad, mivel nincsen elegendő személyzet a teljes váltáshoz a frontvonal egésze mentén. Egyelőre nem tudni, hogy milyen módon, és mikor kívánja az orosz hadvezetés a délnyugati frontot dinamizálni, de nagy valószínűséggel arra az elkövetkező hetekben sor fog kerülni.

Donbassz esetében egyelőre a lassú felőrlő harcok dominálnak.

A harcok központja északon továbbra is az izjumi kiszögellés, illetve a donyecki, luganszki, harkovi területek határán fekvő Szeverodonyeck és Liszicsanszk városai. Mindkét esetben fokozatosan zajlik az ukrán védműveket felszámoló lassú orosz előrenyomulás erős harcok közepette. A tüzérségi taktika is változni látszik, amelynek súlypontja egyre inkább az előrenyomuló csapatok aktív támogatása fele mozdul el a korábban az ukrán defenzív vonalak ellen alkalmazotthoz képest.

Korábban írtuk

A donbasszi front déli szakaszán az orosz-donyecki csapatok lokális sikereket könyvelhettek el eddig. Több környező falu elfoglalása mellett viszont a közlekedési szempontból fontos Guljajpolje és Velikaja Novoszelka települések egyelőre ukrán kézen vannak. Hasonlóan kiemelt jelentőségű a Zaporozsjét Donyeckkel összekötő H15-ös autópálya, mivel egyrészt ez számít a Donyeck környéki ukrán erők utolsó utánpótlási útvonalának, másrészt birtoklása utat nyit nyugat felé egészen Zaporozsjéig. Többek közt a Donyeck elővárosának tekintett Marjinka ukrán védői is a H15 autópálya révén tudnak még kitartani.

Mariupolban az Azovsztal közvetlen ostroma elmaradt, de ez nem jelenti még a helyi hadműveletek végét.

A saját erők védelme szempontjából teljesen érhető Vlagyimir Putyin döntése, mivel az acélmű alatt futó katakombák elleni gyalogsági támadás túlságosan magas veszteséggel járna. Viszont az Azovsztal blokádjával egyidőben a légi- és tüzérségi csapások tovább folytatódnak, amelynek végső célja a még megmaradt, nagyjából 2000 ukrán fegyveres kiéheztetése. Az alacsony készletek miatt idővel az ukrán védők vagy megadják magukat, vagy pedig megpróbálkoznak a biztos halált jelentő kitöréssel. Noha Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint erre 3-4 napon sor kerülhet, reálisabbnak tűnik az egyhetes határidő.

A cikk folytatása ITT olvasható.