A parlamenti képviselők többsége az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij oldalára áll – mondta Ruslan Bortnyk , az Ukrán Politikaelemző és Menedzsment Intézet igazgatója YouTube-blogjában.

Hirdetés

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán vezető hatalma elsősorban az elnöki Nép Szolgája párt dominanciáján alapult a parlamentben, de a belső konfliktusok miatt a hatalmi struktúra átalakítáa is bekövetkezhet. Ebben az esetben Zelenszkijnek minden döntést egyeztetnie kell a Rada képviselőivel, így a miniszterek kinevezését is, és „béna kacsává” válik – tette hozzá Bortnyk.

A Life.ru portál emlékezet, hogy január 5-én a Verhovna Rada képviselője, Vadim Ivcsenko azt mondta, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága úgy határozott, visszahívja Maryana Bezuglayát helyettesi posztjából, amit később jóváhagytak. Január 26-án pedig a Nép Szolgája frakcióvezetője, David Arakhamia egy közelgő „válságra” figyelmeztetett a Radában, mivel a párt 17 képviselője már lemondott mandátumáról, ami megnehezíti számukra, hogy a 226 fős határozatképességet biztosítsák.

Eközben Ukrajnában elmérgesedik az ellentét Volodimir Zelenszkij és az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij között. A konfliktus Zaluzsnij The Economist magazinnak adott interjújával kezdődött, amelyben a főparancsnok elismerte, hogy az ukrán hadsereg holtponton van a fronton. Zelenszkij azonban nem értett egyet a főparancsnok véleményével, ami után bejelentette, hogy 2024-ben offenzívát tervez.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.