Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell (illusztráció)
Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell (illusztráció, archív)
Hirdetés

Legalább 19 ezer migránst vettek őrizetbe a mexikói hatóságok azóta, hogy a latin-amerikai ország és az Egyesült Államok június 7-én megállapodást kötött az illegális migráció megfékezéséről – tudatta szerdán a mexikói kormány.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter Andrés Manuel López Obrador elnök reggeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Egyesült Államokkal kötött megállapodás óta legalább 19 005 migránst fogtak el a hatóságok. A migránsok közül csaknem hatezerre utasszállító autóbuszokon, több mint 1700-ra pedig teherautókban bukkantak.

Mexikó és az Egyesült Államok június 7-én megállapodást kötött az illegális migráció megfékezéséről. Ez elejét vette annak, hogy az Egyesült Államok június 10-én bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat. 

A terv szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

Évente százezrek menekülnek a közép-amerikai régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, és próbálnak eljutni az Egyesült Államokba. Donald Trump már a 2016-os választási kampányban kilátásba helyezte, hogy falat húz az amerikai-mexikói határon, amerikai elnökként pedig különböző büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a latin-amerikai államokkal szemben, ha nem működnek együtt Washingtonnal a bevándorlási hullám feltartóztatásában.