Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock (illusztráció)
Hirdetés

„Az Európai Bizottság illegálisan blokkolja Lengyelország hozzáférését az uniós alapokhoz, és szankciókat követel” – írta Kaleta a Twitteren. „Ezt agressziónak hívják” – hangsúlyozta.

„Uniós testületek jogtalan támadást indítottak Lengyelország ellen, röviddel azután, hogy elfogadták az Európai Unió költségvetését” – tette hozzá a miniszterhelyettes. „Németország, Spanyolország, Románia és Franciaország mind olyan országok, amelyek nem ismerték el az Európai Bíróság ítéleteit az elmúlt két évben” – mutatott rá.

Az igazságügyi miniszter egy másik helyettese, Marcin Romanowski, szintén a Twitteren azt nyilatkozta: „Brüsszel újabb jogtalan támadást indított egy olyan időszakban, amikor Lengyelország éppen az Európai Unió keleti határait védi”.

Az Európai Unió Bírósága július közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.

Korábban írtuk

Bár a lengyel kormánykoalíció legfőbb pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski jelezte: nem ismeri el az Európai Bíróság döntését, mégis megígérte, hogy új, teljesen más struktúrával helyettesíti a fegyelmi kamarát.

„Eltöröljük a fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, és így az Európai Unióval folytatott vitánk tárgya is megszűnik” – mondta a PAP lengyel hírügynökségnek adott interjújában.

A lengyel vezetés augusztus 16-án válaszolt a bizottságnak, azonban a testület úgy ítélte meg, hogy a varsói kormány egyelőre nem tette meg a szükséges lépéseket a döntés végrehajtására.

A bizottság rámutatott: a fegyelmi kamara továbbra is működik, annak ellenére, hogy a lengyel kormány ígéretet tett a felszámolására.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a testület döntésével kapcsolatban aláhúzta: „az igazságszolgáltatási rendszereknek az Európai Unió egészében függetlennek és igazságosnak kell lenniük”.

A 2018-ban létrehozott fegyelmi kamara az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokat hivatott kezelni. Az EU azonban úgy véli, hogy a megrovást a bírók által meghozott ítéletek miatt is alkalmazhatják, amely veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.