Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy országa a bruttó hazai termék 4%-ára emelné védelmi kiadásait. „Az ukrajnai háború miatt még gyorsabban felfegyverkezünk. Ezért idén példátlan erőfeszítéseket teszünk: a GDP 4 százalékát fordítjuk a lengyel hadseregre” – mondta Morawiecki újságíróknak.

Hirdetés

Lengyelország 2022-ben már a GDP 2,4%-ának megfelelő összeget költött a hadseregre – a NATO-szövetség országai közül ez a harmadik legmagasabb arányt az Egyesült Államok és Görögország után. Morawiecki szerint a védelmi kiadások 4 százalékra való emelése „azt jelentheti, hogy ez lesz a legmagasabb százalék… az összes NATO-ország között”.

Varsó a nemzetgazdaság mértékéhez képest valóban nagyobb arányban fog a védelmi kiadásokra költeni, mint az USA. Az Egyesült Államok ugyanakkor abszolút értékben 822 milliárd dollárt költ védelemre – több mint kétszer annyit, mint a katonai szövetség összes többi állama együttvéve.

A NATO-ban a jelenlegi cél egyébként az, hogy 2024-re minden tagállam érje el el, hogy a GDP legalább 2 százalékát költsék védelemre.

Korábban írtuk

Mint azt Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő kifejtette: a tervezett ezerkétszáz harckocsival, 680 önjáró löveggel, F-35-ösök és Apache-ok tucatjaival az EU katonai óriásává válhat Lengyelország, ha végigviszik a már elkezdett haderőfejlesztési programot.

Az ukrajnai háborúban Lengyelország lett a legnagyobb darabszámban komolyabb harcképességű haditechnikát átadó ország, másrészt komplett fegyverkategóriákról mondott le, hogy segíthessen szomszédjának.

A 2020-as adatok szerint 38 milliós lakosságú Lengyelország méretéhez és gazdasági lehetőségeihez képest is erős, 63 ezer fős szárazföldi hadsereget tart fent. Hazánkhoz hasonlóan idegen hódításokkal és megszállásokkal teli történelmükön tanulva az erős hadsereghez szükséges hadiipart lehetőségeikhez mérten támogatták, amely olyan megoldásokban nyilvánult meg, mint a modernizált szovjet eredetű, majd saját fejlesztésű kézifegyverek, illetve a licenszgyártott és továbbfejlesztett nehéztechnika. Lengyelország kézifegyverekből szinte teljesen önellátó.

Az ukrajnai háború előtt, a 2010-es évek közepén közel ezer (!) harckocsi tartozott a szárazföldi erők, a Wojska Ladowe állományába. Ennek negyede, 250 darab a német Leopard 2A4 és modernizált változata volt, közel ugyanennyi 2016-ban tovább korszerűsített PT-91-es, amit a tartalékban lévő több száz T-72-es egészített ki.

A további részletekről IDE kattintva a Mandiner honlapján olvashat.