Hozzátette: a napokban megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Hirdetés

„Nem lehet Fehéroroszország háta mögött külön egyezményeket kötni” – idézte az elnököt a Belta állami hírügynökség. „Miután belerángattatok minket ebbe – főként a nyugati országok -, természetesen Fehéroroszország álláspontját is meg kell hallgatni ezeken a tárgyalásokon” – tette hozzá.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter egyenesen azt követelte, hogy Lukasenkának is biztosítsanak helyet a végső tárgyaláson.

Lukasenka hangsúlyozta, hogy bár a fehérorosz erők nem vettek részt az ukrajnai háborúban, tisztességtelen módon „az agresszor bűntársának” nevezték Minszket. Ráadásul a Nyugat szankciókkal sújtotta az országot.

Az ukrajnai invázióban Fehéroroszország stratégiai támogatást nyújt Oroszországnak, és lehetővé teszi, hogy az orosz csapatok áthaladjanak területén. „Nincs szükségünk erre a háborúra” – idézte Lukasenkát a Belta. „Mert a két szláv nép közötti konfliktus eredményeként mi szenvedhetünk a legtöbbet” – tette hozzá.

Bár Fehéroroszország gazdaságilag és katonailag nagymértékben támaszkodik Oroszországra, Lukasenka a múltban időnként megpróbált elhatárolódni Moszkvától, hogy jobb viszonyt alakítson ki az Európai Unióval.

Ugyanakkor az elnöknek 2020-ban a Kreml segítségével sikerült megtartania hatalmát, és felszámolnia a tömegtüntetéseket, amelyek a feltételezett választási csalások miatt kezdődtek ellene. Lukasenka csütörtökön elmondta: Minszk kénytelen volt végrehajtani egy különleges műveletet, hogy kamionsofőrjei hazatérhessenek Ukrajnából.

„A helyzet odáig fajult, hogy ezek a gazemberek elkezdték foglyul ejteni az odaát tartózkodó embereinket, elsősorban sofőröket” – idézte az elnököt a Belta hírügynökség. „Figyelmeztettem az ukránokat, hogy kénytelenek leszünk műveletet végrehajtani kiszabadításuk érdekében” – folytatta.

Elmondta, hogy ez meg is történt, és mindenkit kiszabadítottak.

Korábban írtuk