„A szankciók működnek. Az orosz propaganda megpróbálta bebizonyítani, hogy nem működnek, de igenis működnek” – hangsúlyozta az olasz kormányfő egy sajtótájékoztatón. – „Addig kell támogatni Ukrajnát, amíg a felszabadító háborút meg nem nyeri.”

Hirdetés

Mario Draghi hozzátette: egyetlen olasz politikai párt neve sem szerepel abban a jelentésben, amelyet az amerikai hírszerzés állított össze a Kreml azon erőfeszítéseiről, amelyekkel több mint két tucat országban igyekszik befolyásolni a politikai életet.

Az olasz miniszterelnök a héten beszélt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a jelentésről, amely felkavarta az olasz belpolitikai életet a szeptember végén tartandó parlamenti választások előtt. „A külügyminiszter megerősítette, hogy olasz politikai szereplők nem szerepelnek az orosz pénzügyi támogatáshoz jutott személyek listáján” – erősítette meg Draghi riportereknek. – „Az amerikai hírszerzés megerősítette, hogy nem talált bizonyítékot arra, hogy a mostani olasz parlamenti választás jelöltjei vagy politikusai titkos orosz pénzügyi támogatást kaptak volna” – tette hozzá.

Az olasz gazdasági helyzetről szólva kifejtette: nincsenek recesszióra utaló jelek Olaszországban, bár a gazdasági növekedés valóban lassul az infláció és az emelkedő energiaárak miatt. „Nyilvánvaló, hogy lassul a növekedés” – erősítette meg az olasz kormányfő azután, hogy nemrég jóváhagyott egy 14 milliárd eurós gazdasági segélycsomagot, amellyel a vállalatokat és a családokat kívánják megóvni az emelkedő energiaáraktól és inflációtól.

Korábban írtuk

Az olasz kormány a 2022-es év egészére 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Olaszországban szeptember 25-én tartanak parlamenti választásokat, de Mario Draghi, aki korábban az Európai Központi Bank elnöke is volt, kijelentette: nem kíván még egyszer indulni az olasz miniszterelnöki pozícióért.