Fotó: MTI/EPA/Orosz nyomozóbizottság
Az orosz nyomozóbizottság sajtószolgálata által 2024. március 23-án közreadott képen nyomozók dolgoznak a krasznogorszki Crocus City Hall nevû hangversenyteremnek otthont adó épületnél, amely az elõzõ napi terrortámadás során megrongálódott.
Hirdetés

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vasárnap délután kiadott frissített adatai szerint a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett. A halottak közül három gyermek volt. Eddig 62 holttestet azonosítottak. A moszkvai régió egészségügyi tárcája szerint további 180 ember sebesült meg, akik közül 142-t kórházba szállítottak. Többek állapota súlyos, 32 sebesültet viszont már kiengedtek.

A fővárosi egészségügyi hivatal szerint az azonosítási eljárás a moszkvai törvényszéki orvosi vizsgálati irodában zajlik, ahová a hozzátartozókat előzetesen meghívták. Az eljárás egyes esetekben molekuláris genetikai szakértők munkáját is igényelheti, ami legalább két hetet vesz igénybe.

A hozzátartozóknak a helyszínen pszichológiai támogatást és szaktanácsadást nyújtanak az iratok kiállításához. Az azonosítási eljárás folyamatos lesz.

A terrortámadás helyszínén a hatóságok „hat négy készlet harci lőszert”, két kalasnyikov gépkarabélyt, több mint 500 töltényt és 28 tárat foglaltak le. Ezenkívül a brjanszki régióban, a menekülő gyanúsítottak elfogása során egy Renault gépkocsiban egy Makarov-pisztolyt és egy kalasnyikov-tárat találtak. A Crocusban aknásításnak nem találták nyomát.

Korábban írtuk

A terrortámadás négy közvetlen végrehajtóját az SZK moszkvai székházába szállították, Alekszandr Hinstein kormánypárti képviselő szerint mind a négyen tádzsik állampolgárok. Az üggyel kapcsolatban összesen 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Oroszországban vasárnap nemzeti gyásznap volt. A Piknik rockegyüttes pénteki koncertjére – amelynek megkezdése előtt a terrortámadás történt – az ország 40 régiójából érkeztek rajongók.