Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik
Donald Trump volt amerikai elnök és felesége, Melania Trump távozik a Florida állambeli Palm Beach egyik szavazóhelyiségéből
Hirdetés

A képviselőház 435 tagját, valamint a törvényhozás 100 tagú felsőházának, a szenátusnak 35 új tagját választják meg, a helyi választásokon pedig 36 kormányzó személyéről, illetve több helyi jelentőségű kérdésben döntenek.

Elsőként a keleti parti Vermont és Connecticut államokban nyitották meg a szavazóhelyiségeket. A több amerikai időzónára tekintettel a voksolás közép-európai idő szerint szerda reggel hét óráig tart, első eredményekre a szerda kora reggeli órákban lehet számítani. A Fehér Ház azonban már előzetesen felhívta a figyelmet arra, hogy a végeredményre néhány napot kell majd várni.

Előrejelzések szerint a demokraták elveszíthetik hajszálnyi többségüket a kongresszusban, így a republikánusok az elkövetkezendő két évben blokkolhatják a szintén demokrata párti Joe Biden elnök politikáját. Közvélemény-kutatási eredmények azt mutatják, hogy a képviselőházban a republikánusok kerülhetnek többségbe, míg a szenátusi helyekért kiélezett, fej-fej melletti küzdelem várható. A szenátusi többség a várakozások szerint 3-4 állam eredményén dől majd el, Pennsylvania állam mellett Georgia, Nevada és Arizona számít igazi „csatatér”-államnak.

A november 8-i hivatalos szavazási nap előtt már mintegy 42,67 millión szavaztak személyesen vagy levélben – olvasható az NBC választási oldalán. Az előzetes szavazást az Egyesült Államok választási rendszere széles körben lehetővé teszi, ugyanakkor ennek időtartamát és módját minden szövetségi államban eltérő módon szabályozzák.

Korábban írtuk

Jelenleg a washingtoni kongresszus alsóháza demokrata többségű, vagyis a képviselőház a demokrata párti elnököt, Joe Bident támogatja. A demokraták a szenátust is ellenőrzésük alatt tartották, mert a felsőházban 50 demokrata és 50 republikánus szenátor foglalt helyet, és szavazategyenlőség esetén a demokrata párti alelnök voksa döntött.

Arkansas, Maryland, Missouri, Észak-Dakota és Dél-Dakota államokban a szavazópolgárok emellett a marihuána legalizálásáról is szavaznak.