Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök és hondurasi hivatali partnere, Juan Orlando Hernández a mexikói Minatitlánban tartott szombati találkozóján kijelentette, hogy együtt fognak működni a jólét szintjének emelése érdekében Közép-Amerikában.

Hernández reményét fejezte ki, hogy sikerülhet nagy nemzetközi összefogást létrehozni egy közép-amerikai tömeges munkahelyteremtő program érdekében.

Obrador pedig azt hangsúlyozta, hogy Mexikó pénzügyi támogatással és foglalkoztatási programokkal kész segíteni. Ezzel összefüggésben a hondurasi kávétermelőket emelte ki, akiknek vállalkozásai az idén megsínylették termékeik árának csökkenését. A mexikói elnök beszélt arról is, hogy a fiatalokat például szakmai kiképzéssel támogatnák.

Veracruz kormányzója, Cuitláhuac García Jiménez egy másik elemét is említette a Hondurasnak nyújtandó támogatásnak. „Lehet-e jobb üzenetünk a világnak annál, hogy … egy foglalkoztatási kérdést erdőtelepítéssel oldunk meg, jobbá téve így a környezetet államunkban és országunkban is” – hangsúlyozta Jiménez. Hozzátette: a mexikói kormány már most segít 60 ezer növény szállításában.

„Ez nagyon fontos lépés, mert azt mutatja, vannak alternatívák, ésszerű, hatékony és emberséges megoldások a migrációra, amelyet nem lehet csak az erőre támaszkodva, kényszerintézkedésekkel kezelni, anélkül, hogy a kiváltó okaival foglalkoznánk” – mutatott rá Obrador.

„Az emberek nem kezdik el csak úgy szórakozásból elhagyni falvaikat, hanem kényszerűségből teszik ezt” – fűzte hozzá a mexikói elnök.

Évente százezrek menekülnek a közép-amerikai régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, és próbálnak eljutni az Egyesült Államokba. Donald Trump már a 2016-os választás kampányában kilátásba helyezte, hogy falat húzna az amerikai-mexikói határon, amerikai elnökként pedig különböző büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a latin-amerikai államokkal szemben, ha nem működnek együtt Washingtonnal a bevándorlási hullám feltartóztatásában.