Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az UNC felügyeli a két ország, fegyverekkel rendkívüli mértékben megerősített határa között kialakított demilitarizált övezetet. Az 1950–53-as koreai háború fegyverszünettel zárult, a felek békeszerződést azóta sem kötöttek.

Az amerikai tábornok vezette, többnemzetiségű vizsgálóbizottság közleménye szerint május 3-án az észak-koreai csapatok egyik őrhelyéről négy lövést adtak le az ENSZ-parancsnokság egyik őrhelyére a demilitarizált övezetet kettéosztó katonai demarkációs vonal déli részén.

Dél-koreai és amerikai tisztviselők úgy vélték, hogy az eset véletlenszerű baleset volt. Az UNC a vizsgálat során nem tudta egyértelműen megállapítani, hogy a lövéseket szándékosan vagy véletlenül adták le.

Korábban írtuk

Észak-Korea katonai tisztviselők elismerték, hogy megkapták a vizsgálatot folytató bizottság kérdéseit, de hivatalos választ nem adtak. Phenjan nyilvánosan nem számolt be az incidensről.

Dél-koreai katonák is megsértették a fegyverszünetet, amikor az esetet követően félórával két sorozatot adtak le Észak-Korea irányába – írta közleményében az ENSZ vizsgálóbizottság.

A dél-koreai fél sem válaszolt bizottság felkérésére, hogy adjon magyarázatot a történtekre.

A szöuli védelmi minisztériumközleményében sajnálattal vette tudomásul az UNC megállapításait, egyben úgy vélekedett, hogy a testület nem végzett „tényleges” vizsgálatot Észak-Korea szerepét illetően. A tárca szerint katonáik a megfelelő eljárási rendet követték, amikor válaszoltak a lövésekre.