Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh
A Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom támogatói izraeli zászlót taposó cipõvel tüntetnek a palesztinokat támogató tüntetésükön, Bejrútban 2023. október 27-én.
Hirdetés

Magyar idő szerint péntek délután várhatóan beszédet mond hívei előtt Hasszan Naszrallah, a Hezbollah libanoni síita iszlamista csoport vezetője. Ez lesz Naszrallah első nyilvános megnyilatkozása az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta. Kiderülhet tehát, hogy az Izraellel szomszédos Libanon felől új front nyílik-e a háborúban – írja a BBC.

Az Irán által támogatott terrorszervezet korábban már jelezte, készen áll az Izrael elleni harcokhoz való csatlakozásra, annak ellenére, hogy

már több figyelmeztetést is kapott a külföldi hatalmaktól, egyebek mellett az Egyesült Államoktól, hogy maradjon ki a háborúból.

Október 7-e óta a Hezbollah rendszeresen támadja Izraelt, napi szinten követnek el rakétákkal végrehajtott csapásokat. Szakértők szerint a szervezet sokkal nagyobb fenyegetést jelent, mint a Hamász, hiszen Libanonnak az Izraellel határos részét évek óta uralja, és hosszú ideje élvezi az iráni állam támogatását is. Eddig azonban az erőszakot nagyrészt sikerült megfékezni.

Naszrallah – akinek pontos tartózkodási helye nem ismert – beszédét a csoport által szervezett nyilvános vetítéseken fogják közvetíteni országszerte.

Korábban írtuk

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „elképzelhetetlen méretű” válaszlépéseket ígért, ha a Hezbollah második frontot nyit a konfliktusban. A BBC szerint egy teljes körű háború katasztrofális lenne Libanon számára, és a Hezbollah hívein kívül a nyilvánosság kevéssé támogatja ezt. Az országot évek óta tartó gazdasági válság sújtja, és a politikai patthelyzet miatt nincs megfelelően működő kormánya.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.