A több mint hetven éven át uralkodó II. Erzsébet halálát követően a brit hatóságok maréknyi embert vettek őrizetbe nyíltan monarchiaellenes nézetek nyilvános hangoztatása miatt, ami egyes vélemények szerint a szólásszabadság megsértése.

Hirdetés

Egy nő ellen Edinburgh-ben például a közrend megzavarása miatt emeltek vádat, mert transzparenst tartott fel, amelyen „Fenébe az imperializmussal! Eltörölni a monarchiát!” felirat volt olvasható. Egy férfi hasonló vádakkal kénytelen szembe nézni, mert András hercegre kiabált, amikor II. Erzsébet holttestét szállító halottaskocsit áthaladt a skót fővároson.

Oxfordban megbilincseltek egy békeaktivistát, mert ellenvéleményt hangoztatott a hivatalos királyi proklamáció idején. Symon Hill azt mondta: spontán kiáltotta, hogy „Őt ki választotta?”, mert ellenzi, hogy az országnak nem választott államfője van. Blogján azt írta, kétli, hogy a tömegben többen hallották volna. „Két, vagy három ember a közelemben mondta, hogy fogjam be” – írta.

„A rendőrség visszaélt a hatalmával, hogy őrizetbe vegyen valakit, aki enyhe kritikát mert hangoztatni az ellen, hogy az államfőt nem demokratikus úton jelölik ki” – hangoztatta az aktivista.

Korábban írtuk

Londonban egy nőt távolítottak el a parlament épülete elől, mert feltartott egy transzparenst „Nem az én királyom” felirattal. A hatóságok szerint a nőt csak a járműforgalom miatt tessékelték arrébb, de nem szólították fel, hogy hagyja el a környéket. Paul Lowsland ügyvéd hasonló tiltakozó akcióra készült, ugyanilyen felirattal, és felvételt is készített egy rendőrről, aki azt mondta neki, hogy „ez sérthet egyeseket”.

A Liberty nevű civilszervezet rendkívül aggasztónak nevezte, hogy a rendőrség ilyen szigorúan és büntető célzattal alkalmazza széles jogköreit, hogy fellépjen a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságával szemben.

A monarchia eltörlését követelő Republic nevű aktivista csoport pedig közölte, hogy panaszt fog tenni a rendőrségen „a lehető legkeményebb formában” és tüntetéseket fog szervezni az elkövetkező hónapokban a király koronázásakor.

„A szólászabadság minden demokrácia alapfeltétele” – mondta Graham Smith, a Republic szóvivője. „Egy olyan időben, amikor a sajtó tele van a vita és megegyezés nélkül kijelölt király ajnározásával, a szólásszabadságnak még fontosabb szerepe van” – tette hozzá.

Hírügynökségek felidézik, hogy az őrizetbevételek előtt nem sokkal fogadott el a brit parlament a kormány javaslatára törvényt a közrend fenntartásáról, amely a rendőrség jogköreit bővíti a „rendbontó” tüntetések megakadályozására, de nem tudni, hogy a rendőrség ezeknek az esetekben az új törvényre hivatkozva intézkedett-e.

Max Blain, a brit miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta, hogy a nemzeti gyász időszaka ellenére a tiltakozás joga továbbra is „alapelv”, de „a rendőrségre dolga dönteni arról, hogy adott esetben mit tart helyénvalónak”.

„Az embereknek teljes mértékben jogukban áll tiltakozni, és ezt világosan értésére adtuk minden kollégának, aki részt vesz a folyamatban lévő rendkívüli rendőri műveletben” – nyomatékosította Stuart Cundy főparancsnok-helyettes.

A királynő halála miatt az ország történetének egyik legösszetettebb biztonsági művelete vette kezdetét. A néhai uralkodó temetésre mintegy 500 külföldi vezetőt, uralkodócsaládokat, állam- illetve kormányfőket várnak szerte a világból. Ezen felül több százezres tömegre számítanak London belvárosában, ugyanis II. Erzsébet királynő koporsóját a londoni parlament legősibb épületegyüttesében, a Westminster Hallban fogják négy teljes napra felravatalozni.