Zaharova ezzel a Tony Blinken amerikai külügyminiszter által megfogalmazott vádra válaszolt, miszerint Oroszország aláássa a biztonságos és hatékony vakcinákkal szembeni bizalmat.

Hirdetés

„Mi nem avatkozunk bele semmilyen szállítási és oltási menetrendbe a nyugati országokban, a nyugati készítmények engedélyezésébe vagy a használatuk felfüggesztésébe. Ehhez nekünk semmi közünk” – mondta, bizonyítékokat követelve Washingtontól ennek ellenkezőjére.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy Moszkva következetesen és politikamentesen kész az együttműködésre minden érdekelt országgal a vakcinaszállítás, az oltóanyag-hatékonyság vizsgálatának és a gyártás lokalizációjának ügyében. Megítélése szerint ennek fényében „neveségesnek” tűnik az amerikai állítás.

Zaharova átpolitizáltnak nevezte Thierry Bretonnak, a belső piacért felelős európai biztosnak azt a kijelentését, hogy az EU-nak nincs szüksége péntekig 57 országban bejegyzett és 21 által meg is vásárolt orosz Szputnyik V vakcinára. Kifejezte reményét, hogy ez nem befolyásolja majd az oltóanyagnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) általi engedélyeztetését.

Korábban írtuk

Mint mondta, Moszkva arra számít, hogy a Szputnyik V-t, amely iránt szerinte világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik, mind az EMA, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) be fogja jegyezni. A szóvivő szerint mindkét szaktestületnél „végéhez közeledik a regisztrálási eljárás”.

A TASZSZ hírügynökség pénteki jelentése szerint az olasz Campania tartomány Szputnyik V vásárlásáról szóló szerződést írt az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) A megállapodás a vakcina EMA általi engedélyeztetése esetén lép életbe. A tudósítás a mennyiséget nem nevezte meg.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnöknél, akit kedden egy meg nem nevezett orosz vakcinával oltottak be, nem jelentkeztek mellékhatások.

Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9167-tel 4 501 859-re emelkedett.
Az R-szám 0,94-re emelkedett, napi növekmény 0,2 százalék, az új esetek 12,8 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 284 681-re csökkent, a halálos áldozatoké 405-tel 97 017-re, a felépülteké pedig 10 880-nal 4 120 161-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 118,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 337 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 485 720 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.