Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: Lightspring
Hirdetés

Kínai hírportálok a helyi hatóságokra hivatkozva országosan már 304 halálesetről és 13 846 fertőzöttről tudnak. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság szombat reggeli adatai szerint országosan 259-en hunytak el és 11 791 volt a fertőzöttek száma.

A kínai állami televízió – helyi idő szerint vasárnap reggel – arról tájékoztatott, hogy Hupej tartományban már 294-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma.

Hupejben szombaton újabb 1921 fertőzöttet regisztráltak, így számuk 9074-re gyarapodott. A tartományi székhelyen, Vuhanban eddig összesen 224 ember halt meg a vírustól.

A tartomány gyakorlatilag karantén alatt áll, területén közlekedési zárlatot rendeltek el. A helyi hatóságok a járvány terjedésének megelőzésére február 13-ig meghosszabbították a kínai holdújévi szünetet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínából indult járványt. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel több mint húsz további országban.


Moszkva vízumkényszert vezet be, Trudeau a kínaiak megbélyegzésétől óv

Oroszország vízumkényszert vezet be az országba idegenforgalmi célból beutazni vágyó kínai állampolgárokkal szemben, a munkavállalási vízumok kiadását pedig leállították a Kínából indult koronavírus-fertőzés miatt – jelentették be Moszkvában szombaton.

Az orosz kormány honlapján ismertetett bejelentés szerint az intézkedés célja az ország biztonságának és az ott élők egészségének megóvása, valamint a koronavírus terjedésének megakadályozása.

Közben Justin Trudeau kormányfő Torontóban, a kínai holdújév alkalmából tartott rendezvényen arról beszélt, hogy Kanadának egy emberként kell szembenéznie a vírus jelentette kihívással, és nem szabad megbélyegezni az országban élő kínai közösséget.

„Országunkban nincs helye a rémhírek és a rettegés által szított diszkriminációnak” – szögezte le Justin Trudeau, miután a Kínából indult járvány miatt felerősödtek a kínaiakkal szembeni rasszista és kirekesztő megnyilvánulások Kanadában.

A közép-kínai Vuhanból indult koronavírus világszerte mintegy 11 900 embert fertőzött meg, és Kínában eddig 259 ember életét oltotta ki.


Prága nem tud humanitárius segélyt nyújtani Kínának, Brüsszel védőfelszerelést küld

Csehország nem tud eleget tenni annak a kínai kérésnek, hogy nyújtson humanitárius segítséget Kínának a koronavírus-járvány miatt – közölte szombaton újságírókkal Prágában Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Babis ezt azzal indokolta, hogy a cseh tartalékokat a csehek számára tartják fenn. Csang Csien-min prágai kínai nagykövet pénteken fordult Eva Gottvaldova cseh tiszti főorvoshoz azzal a kéréssel, hogy Csehország fontolja meg, hogy tud-e segítséget nyújtani Kínának.

Babis közölte, hogy a cseh hatóságok ellenőrizék a készleteket, hogy Kínának mire lehet szüksége, és arra jutottak, hogy nem tudnak segíteni. A héten az eszközöket kezelő hatóság arról adott tájékoztatást, hogy több ezer maszk, kesztyű, védőruha és -szemüveg van raktáron, de ezt elsősorban a csehek számára tartják fenn.

Babis ugyanakkor bejelentette, hogy arra kérik a humanitárius szervezeteket, hogy kezdjenek adománygyűjtésbe, hogy így segítsenek a kínai hatóságoknak.

Csehországban egyelőre egyetlen fertőzöttet sem találtak, viszont egy pénteki felmérés azt mutatta, hogy a csehek döntő többsége tart attól, hogy a vírus bejut az országba. Csehország 5 állampolgárát szállítja haza soron kívül Kínából vasárnap éjjel a járvány miatt, akiket egy prágai kórházban fognak megvizsgálni, majd karanténba helyezik őket.

Kína az Európai Uniótól is segítséget kért, Brüsszel pedig a vészhelyzeti koordinációs központon keresztül a tagállamokhoz fordult, akik eddig 12 tonna védőfelszerlést ajánlottak fel – közölte szombat este az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy a szállítmány már úton van Kínába.

A közép-kínai Vuhanból indult koronavírus világszerte mintegy 11 900 embert fertőzött meg, és Kínában eddig 259 ember életét oltotta ki.


A Pentagon ezer férőhelyet biztosít karantén céljára amerikai katonai bázisokon

Az amerikai védelmi minisztérium szombaton jóváhagyta az egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős tárca kérését, hogy ezer férőhelyet biztosítson karantén céljára amerikai katonai bázisokon azok számára, akik külföldről érkeztek az Egyesült Államokba, és a koronavírus-járvány miatt el kell különíteni őket.

A Pentagon közlése szerint az egészségügyi minisztérium tisztségviselői hozzáférést kértek több katonai létesítményhez, hogy legkevesebb 250 embert szállásolhassanak el elkülönített szobákban február 29-ig. A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy a karanténba helyezett emberek ellátásáért, ápolásáért, szállításáért és biztonságáért az egészségügyi minisztérium felel.

Szükség esetére az amerikai hadsereg négy katonai bázist – kettőt Kaliforniában, egyet-egyet pedig Texasban és Coloradóban – jelölt ki karantén céljára.

A közép-kínai Vuhanból indult koronavírus világszerte mintegy 11 900 embert fertőzött meg, és Kínában eddig 259 ember életét oltotta ki.

Az Egyesült Államokban pénteken hirdettek egészségügyi vészhelyzetet. Az Egyesült Államokba vasárnaptól nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Kivételt jelentenek ez alól az Egyesült Államokban állandó tartózkodási engedéllyel (úgynevezett zöldkártyával) élő kínaiak, és azok, akiknek közvetlen rokonuk él ott.

A Kínából hazatért vagy charterjárattal hazahozott amerikai állampolgárokat pedig – a betegség lappangási ideje miatt – legalább 14 napig tartó karanténba helyezik, és közben nagyon alapos vizsgálatnak vetik alá.

Jelenleg csaknem 200 koronavírus-fertőzés tüneteit mutató pácienst vizsgálnak, de egyelőre csupán hat betegnél állapították meg az új típusú tüdőgyulladást.

Kínából érkező repülőgépeket csakis hét amerikai légikikötő fogad: a Kennedy-repülőtér New Yorkban, az atlantai, a chicagói, a Seattle-i, a San Francisco-i, a Los Angeles-i, és a hawaii főváros, Honolulu repülőtere. Ezekben a légikikötőkben ugyanis karanténnak alkalmas külön helyiségeket rendeztek be.