Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet, archív illusztráció
Várhelyi Olivér uniós biztos
Hirdetés

A javasolt összegből 100 millió euró Jordániát és Libanont illeti, ahol a statisztikák szerint a legnagyobb az egy főre jutó menekültek száma a világon. Törökország 485 millió euró támogatást kapna idén ebből a keretből, hogy az országban tartózkodó menekültek továbbra is részt vehessenek az unió humanitárius, szociális, biztonsági és integrációt segítő programjaiban.

Várhelyi Olivér szomszédsági és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos úgy nyilatkozott, hogy az EU továbbra is szolidáris partnerországaival és az azok által befogadott menekültekkel.

„Mivel a szíriai válság továbbra is fenyegeti a régiót, az EU érdeke, hogy továbbra is támogassa a menekülteket befogadó helyi közösségeket, különösen a koronavírus-járvány alatt” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

Az uniós segélyek támogatást nyújtanak az oktatás, a szociális védelem és az egészségügyi fejlesztések terültén a szíriai válság elől elmenekült embereknek.

A Szíriában dúló háború 2015-ös kezdete óta Törökország mintegy 3,6 millió, Libanon 1,5 millió és Jordánia 1,8 millió menekültet fogadott be.