Barack Obama korábbi amerikai elnök azt tervezi, hogy a félidős választások előtt intenzív kampányba kezd a demokrata párti jelöltek mellett. 

Fotó: ShutterStock.com/Evan El-Amin

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Szombaton rögtön hét demokrata párti képviselőházi jelöltért is kampányol majd Dél-Kaliforniában. A hatalmas nyugati-párti állam döntő fontosságú a demokraták számára abból a szempontból, hogy valóra váljanak reményeik és átvegyék a többségi irányítást az Egyesült Államok képviselőházában. Az említett hét jelölt olyan körzetekben indul, amelyekben jelenleg republikánus párti képviselő van, ám a 2016-os elnökválasztáson Hillary Clinton győzött. 

„Most, hogy már nem elnök, Obama megerősíthetne néhány demokrata párti jelöltet szerte az országban – főképpen olyan államokban és körzetekben, ahol ő maga is sikeres volt még jelöltként” – nyilatkozta Ford O’Connell republikánus politikai stratéga.

Elnöksége alatt Obamát komoly kritika érte, amiért a demokraták súlyos vereségeket szenvedtek a kongresszusi megmérettetéseken. A republikánusok 2010-ben kerültek többségbe a képviselőházban, majd 2014-ben a szenátusban is. 

Obama a kampány során már biztosan ellátogat Ohio, Pennsylvania és Illinois államokba, amelyekben mind 2008-ban, mind 2012-ben nyert még elnökjelöltként.

Ahogy az az Egyesült Államokban megszokott, Obama is hátrébb lépett a nagypolitikától Donald Trump elnökségének első két évében, és az őszi kampánykörút lesz az első erőteljes próbálkozása arra, hogy visszavágjon Trumpnak.

Obama egyfajta előkampányt tart pénteken az Urbana városában található illinoisi egyetemen, ahol felvázolja majd üzenetének legfontosabb pontjait. Ezek között elsődleges a demokrata párti szavazók aktivalizálása, illetve a „tekintélyelvű politika” előretörésének elutasítása.

Obama újbóli feltűnése a nagypolitika színpadán éppen akkor történik, amikor egykori alelnökéről, Joe Bidenről azt híresztelik, könnyen megtörténhet, hogy ő lesz Donald Trump ellenfele a 2020-as elnökválasztás során.