Bheki Cele rendőrségi miniszter kedden arról számolt be, hogy Dél-Afrikában 6289 embert öltek meg a januártól márciusig tartó időszakban, ami 3,4 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Hirdetés

Dél-Afrika ezzel változatlanul a világ egyik legveszélyesebb országa a gyilkosságok számát tekintve. A miniszter mindemellett némi pozitívumot is megemlített: „a tavalyi évhez képest kevesebb gyerek esett gyilkosság áldozatául”.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Szövetség (DA) ugyanakkor Cele felmentését követelte, mert álláspontjuk szerint a bűnözés „teljességgel elszabadult” az országban.

A Világbank adatai szerint Dél-Afrikában átlagosan tíz gyilkosság jut 100 ezer lakosra. Összehasonlításul: Japánban és Franciaországban ez a szám kevesebb mint 1.

A nemi erőszakkal járó bűncselekmények számát tekintve is a világelsők között van Dél-Afrika. Az idei első három hónapban mintegy 10 500 ilyen bűncselekményt jelentettek, bár ez a szám 2,8 százalékos csökkenést mutatott a tavalyi év azonos időszakához képest.

A bűnügyi statisztika szerint az első negyedévben valamelyest csökkent a rablások, gyilkossági kísérletek, illetve pénzszállítók elleni támadások száma.

Korábban írtuk