Első lépésként négyszáz további katonát állítanak szolgálatba, így az eddigi 1000-ről 1400-ra emelkedik a határok őrizetével megbízott katonák száma Ausztriában.

Hirdetés

Azt tapasztaljuk, hogy ismét emelkedik a határokon feltartóztatott bevándorlók száma: csak ebben az évben már 15 768 embert fogtak el, míg tavaly összesen 21 700 ilyen esetet jegyeztek fel – mondta Nehammer, hozzátéve, hogy az Európai Unió menekültügyi rendszere „kudarcot vallott”.

Megjegyezte, a Magyarországgal határos szakaszt különösen súlyosan érinti ez a probléma, idén már mintegy kétszáz embercsempészt vettek őrizetbe.

Az osztrák belügyminiszter a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy Ausztria ezen a téren nem kap támogatást az Európai Bizottságtól, amely „azzal tölti az idejét, hogy a menekültek szétosztásának kérdéséről vitatkozik”. Ausztriát különösen érzékenyen érinti az illegális bevándorlás – emelte ki, megjegyezve, hogy már ott él Európa egyik legnagyobb afgán közössége, miközben a menekültek útvonalán több mint tíz biztonságosnak számító ország található. „Az nem lehetséges, hogy Ausztria és Németország oldja meg az Afganisztán-problémát az EU számára” – fogalmazott Nehammer.

Korábban írtuk