Vlagyimir Putyin orosz elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására május 29-én Versaille-ba látogat – erősítette meg a Kreml az Elysée-palota bejelentését.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Macron Nagy Péter orosz cár 1717-es franciaországi látogatásának és a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 300. évfordulóján megrendezendő kiállítás megnyitása alkalmából fogadja majd Putyint. A tárlatot a Nagy-Trianon palotában készítik elő a szentpétervári Ermitázs közreműködésével.
    
A két vezető először találkozik majd egymással. Az orosz elnöki hivatal szerint a két elnök a kétoldalú kapcsolatok mellett az ukrajnai és a szíriai válság rendezéséről, valamint a terrorellenes küzdelemről tárgyal majd.
    
Franciaország Németország mellett az Ukrajnáról „normadiai formátumban” folytatott tárgyalások másik nyugati részvevője. A szíriai konfliktusban Moszkva és Párizs egymással szembenálló feleket támogat, ám abban egyetért, hogy az Iszlám Államot és az ENSZ által terroristának minősített többi szervezetet fel kell számolni.
    
Putyin és Macron már a csütörtöki első telefonos eszmecseréje során szót ejtett a jövőbeni személyes találkozó lehetőségéről. Az orosz elnök gratulált francia hivatali partnerének hivatalba lépéséhez és a kormányalakításhoz. A Kreml szerint mindkét fél kifejezte készségét akkor „a hagyományosan baráti orosz-francia kapcsolatok” fejlesztésére a politikai, a kereskedelmi és gazdasági, a kulturális és más területen. 
    
Vlagyimir Putyin május 8-án táviratban gratulált a frissen megválasztott Macronnak győzelméhez, és kifejezte készségét a konstruktív, mindkét ország érdekét szolgáló együttműködésre.
    
Macron a francia elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 66,1 százalékával győzte le Marine Le Pent, a Nemzeti Front vezetőjét. Putyin előzőleg március 24-én a Kremlben fogadta Le Pent, Macron választási csapata pedig hackertámadással vádolta meg Moszkvát.

MTI