Matteo Salvini olasz belügyminiszter Facebook-kiírásban üdvözölte a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) vasárnapi választási sikerét.

Fotók: MTI, ShutterStock.com (archív, szerk.)

Fotók: MTI, ShutterStock.com (archív, szerk.)

„Svédország, a multikulturalizmus hazája és a baloldali modellállam, éveken át tartó, vad bevándorlás után úgy döntött, itt az ideje a változásnak” – írta Salvini.

„Most [a svédek] nemet mondanak a bürokraták és spekulánsok [által vezetett] Európának, az illegális migránsoknak és az iszlám szélsőségeknek” – írta az olasz politikus. – „Jimmie Akesson határozott fellépése újabb kilakoltatási felszólítás a szocialistáknak… az európai [parlamenti] választások során beteljesítjük a munkán, biztonságon ás családi értékeken nyugvó változás folyamatát”.

A Breitbart London témában írt cikke emlékeztet, hogy bár a Svéd Demokraták 18 százalék körüli eredménye nem jelent a párt számára akkora előretörés, mint amit a Salvini-vezette Liga elért az olasz választásokon, mégis egyértelmű váltást jelent a tradicionálisan baloldali Svédországban. Valószínűsíthető, hogy az SD nem kerül be egy kormánypárti koalícióba, azonban sikerük hozzájárult ahhoz, hogy a hatalmon lévő szociáldemokraták az utóbbi évszázad leggyengébb eredményét érjék el.

A Liga vezetőjének szavai egybevágnak Orbán Viktor magyar miniszterelnökével, aki a 2019-es EP-választásokkal annak a lehetőségét látja eljönni, hogy az uniós polgárok végre búcsút intsenek a ’68-as elitnek.

La Svezia patria del multiculturalismo e modello della sinistra, dopo anni di immigrazione selvaggia ha deciso …

Gepostet von Matteo Salvini am Sonntag, 9. September 2018