Fotó: MTI/AP/Jánisz Papanikosz (archív)
Hirdetés

–  Szomorú képeket láthattunk április elején Görögországról: migránsok csaptak össze rendőrökkel a Szalonikinél lévő táborban, miután a hatóságok nem hagyták, hogy meginduljanak a határ felé. Egyes vélemények szerint azonban túlzóak voltak a történtekről szóló hazai beszámolók…

–  Egy héttel azután jártam Görögországban, hogy a magyar köztelevízió beszámolt a kialakult helyzetről, és egyáltalán nem volt túlzó a tudósítás. A görög tévében ugyanígy számoltak be a történtekről, és azt is állították, hogy becsapták a migránsokat, valaki az interneten keresztül irányította őket. Akármi volt is a terv, az egész akciót tudatosan szervezték. Még egyszer mondom, a görög televízió is mutatta a lökdösődést, az összecsapásokat, akárcsak a magyar, ezt a kinti ismerőseim is megerősítették.

–  Az elmúlt években leginkább a görög szigeteken, például Leszboszon lévő migránstáborokban kialakult helyzetről szóltak a hírek. A nagyvárosokban, tehát Szalonikiben vagy Athénban mennyire érződik a migráció hatása?

–  Athénban már olyan tekintetben is érződik, hogy amikor például igazi görög éttermet kerestünk az Omonia környékén, nehezen találtunk, még az a szerencse, hogy az Akropolisz lábánál, a Plaka negyedben azért maradtak hangulatos helyek. Összességében viszont azt mondhatom, hogy manapság már nagyon sok az arab ételbár, és szintén jelentős számban vannak olyan műszaki boltok, mobiltelefon-üzletek, amiknek a tulajdonosai, eladói külföldiek. Az utcákon is sok bevándorlót látni, hála istennek ez a közbiztonságra, legalábbis nappal, még nincs igazán hatással. A metrókban sok a zsebes, de ezek a tolvajok inkább más balkáni vagy kelet-európai nemzetiségű bandákhoz tartoznak, nem pedig mostanában érkezett bevándorlók. A szigeteken ezúttal nem jártam, de azt tudjuk a hír­adásokból is, hogy ezeken nagyon nagy a zsúfoltság. Van, ahol annyi a bevándorló, hogy már nem is férnek el.

–  A görög társadalom hogyan vélekedik a bevándorlásról?

–  Az emberek megosztottak. A társadalom egyik fele azt mondja, hogy szegény menekülőkről van szó, ami bizonyos tekintetben érthető hozzáállás, hiszen az 1900-as évek első felében rengeteg menekülő görögöt fogadtak be. Akik támogatják a bevándorlókat, ezzel a helyzettel próbálják összehasonlítani a jelenlegit. Tény, hogy nyilván most is vannak segítségre szorulók, de akik a jobb élet reményében kelnek útra és nem kell menekülniük, azoknak a helyzete azért más, mint annak idején a görögöké. A társadalom másik része ugyanakkor erőteljesen tiltakozik a migráció ellen, ám nem tudnak mit tenni.

–  A görög kormánynak van terve a helyzet kezelésére?

–  Azt érzékelem, hogy a kabinet megegyezett az EU-val, és ameddig lehet, ott fogják tartani a migránsokat. Gondolom, megvárják a választásokat, hogy kiderüljön, mi lesz az unióban.

–  Tehát nem várhatóak olyan határozott lépések a migráció megállítására, mint például Olaszországban Matteo Salvini belügyminisztersége óta?

–  Nem tudok ilyen szándékról, és nem is tartom valószínűnek, hogy ilyesmit terveznének. Ők abban hisznek, hogy ezeket az embereket be kell fogadni, de szétválasztani a valódi menekülteket a más céllal érkezőktől már nem akarják. Számukra mindenki egyforma attól függetlenül, milyen indokkal jön.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

–  Görögország számára rendkívül fontos a turizmus. Erre hatással van a migráció?

–  Ugyan két sziget, Leszbosz és Kosz lényegében migránstáborrá vált, de az ország más területein szerencsére zavartalan a turizmus, máskülönben már tönkrement volna Görögország. Szerintem sok turista megszokta már a migránsok látványát, a népszerű célpontokon pedig nem érzékelhető egyelőre a bevándorlás negatív hatása.

–  Mennyire stabil a kormányoldal támogatottsága, mi várható az EP-választásokon?

–  Ahogy Magyarországon, úgy ott sincs erős, egységes ellenzék, szerintem Cipraszék nyerni fognak. Az elvben jobboldali, ellenzéki Új Demokrácia esetében, amely a Fidesz és a Néppárt közötti vitában is a magyarországi politikát bírálta és a magyar kormánypárt „kisöpréséről” beszélt, bizonyos kérdésekben baloldali, bizonyos kérdésekben jobboldali álláspontot látni. Szerintem azért bírálták Magyarországot, mert úgy érezték, most ez a divat, ettől szavazatokat remélnek, de nem hiszem, hogy sokat nyernek vele… Úgy látom, a görög emberek nincsenek tisztában a magyarországi helyzettel: amikor ott járok és az elmúlt nyolc-kilenc év eredményeiről beszélek, nem hiszik el, hogy itt beindult a gazdaság, hogy a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságát, vagy hogy ilyen alacsony a munkanélküliség. Furcsán néznek rám, mert a pozitív hírekről nem számolnak be a sajtóban. Csak azt hallják, hogy ez a kormány nem engedi be a menekülteket, holott szó sincs arról, hogy a valóban rászorulóknak, akik törvényesen akarnak belépni a határon, Magyarország ne nyújtana segítséget. Ám a valós hírek sajnos nem jutnak el rólunk Görögországba.