A szlovák kormányfő úgy fogalmazott, hogy a háború miatt bekövetkezett jelentős áremelkedések megölhetik a gazdaságukat, ha nem kapnak több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől. Heger figyelmeztetett: ennek híján a szlovák kormány kénytelen lesz államosítani az ország áramellátó infrastruktúráját – számolt be a szlovák helyzetről az M1 Híradója.

Hirdetés

Már fűtik a Mohi atomerőmű legújabb, harmadik blokkját. A reaktort szeptember elején helyezték üzembe, és október elejére már maximális kapacitással termelhet. Ezzel pedig Szlovákia teljesen önellátóvá válik elektromos áramból.

A harmadik blokk beüzemelésével már kiegyensúlyozott energiaellátásunk lesz, ha pedig elindul a negyedik blokk is, akkor Szlovákia nagyobb mennyiséget tud exportra termelni – magyarázta az erőmű igazgatója.

Az atomerőműben előállított áram ráadásul sokkal olcsóbb is, mint az, amit a piacról szerezhet be Szlovákia. A szlovák családok ebből azonban jelenleg semmit nem érzékelnek – sőt, míg egy évvel ezelőtt 70 eurót kellett fizetniük egy megawattóra áramért, mostanra ez 500 euróra nőtt. Hasonló mértékben nőtt a gáz ára is. Sokan kétségbe esve várják az újabb drágulást, egy közvélemény-kutatás szerint a lakosság háromnegyede tart a közelgő téltől.

Korábban írtuk

Eduard Heger kormányfő úgy nyilatkozott a Financial Timesnak adott interjúban, hogy

a szlovák gazdaságot megöli az energiaválság. Az energiát ugyanis, bár állami cégek termelik meg, már eladták előre kereskedőknek, így azoktól most ötszörös áron kell visszavásárolni a tőzsdei árak emelkedése miatt.

„Eduard Heger úgy fogalmazott, ha az ország nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől, akkor kénytelen lesz végrehajtani az ország energiaellátásának államosítását. Elismerte, az uniós szankciós politika jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a villamos energia ára rekordmagasságokba szökött” – mondta Gallay Nagy Emese, az M1 tudósítója.

(Híradó.hu)