Prohorov az egyik leggazdagabb orosz üzletember, aki ezer szállal kötődik Vlagyimir Putyin elnökhöz, és egyike annak a negyvenöt orosz oligarchának, akiket nem érintenek a nyugati szankciók.

Hirdetés

Friss cikkében a napilap arra a kérdésre ad választ, hogy mi Prohorov sikerének a titka és hogyan működhetett közre David Pressman budapesti amerikai nagykövet abban, hogy az orosz milliárdos elkerülhesse a nyugati szankciókat.

Mihail Prohorov Oroszország egyik leggazdagabb embere. Nettó vagyonát 11 milliárd dollárra becsülte a Forbes magazin 2023 októberében, jelentős részesedései vannak az orosz energetikai, bank- és biztosítási szektorban is. Prohorov 1989-ben végzett a Moszkvai Közgazdasági Egyetemen, majd az International Bank for Economic Cooperation (IBEC) alkalmazottja lett. Itt találkozott későbbi „harcostársával”, Vlagyimir Olegovics Potanyinnal, aki már ekkor a Külgazdasági Minisztériumnak dolgozott.

Potanyin ma Oroszország leggazdagabb oligarchája.

Mivel a Szovjetunió összeomlásakor az IBEC egyre inkább fizetésképtelenné vált, ezért az onnan kimenekített letétekre alapozva alapítottak egy új intézményt, az United Export Import Bankot (Unexim). Vezetői Prohorov és Potanyin lettek. Potanyin kapcsolatait kihasználva elkezdték az azóta elhíresült „loans for shares” műveletüket, melynek során privát bankok hiteleztek az orosz államnak különböző stratégiai ágazatokban szerzett részesedésért cserében. Mivel a „loans for shares” programot lényegében az Unexim irányította, így Prohorov és Potanyin voltak azok, akik meghatározták azon üzletembereknek a körét, akik a különböző volt szovjet stratégiai ágazatokat megszerezhették, ezzel bekebelezték lényegében a teljes orosz gazdaságot. Ezek lettek végül az orosz „oligarchák”.

Prohorov 2007 májusában megalapította az Onexim Groupot. Az Onexim Holdings Ltd. konszernként működő befektetési alap, mely bányászatban, ingatlanban, nanotechnológiában, médiában, pénzügyi szolgáltatásokban érdekelt világszerte.

2022-ben a cégcsoport értéke 13 milliárd dollár volt,

ezzel Prohorov Oroszországban a kilencedik, a világon pedig a 138. leggazdagabb ember a Bloomberg adatai szerint.

Prohorov a 2010-es évek elején még politikai babérokra is tört, átvette a Helyes Ok (Правое дело, PD) párt vezetését. A Politico brüsszeli hírportál szerint a PD a Kremlhez közel álló csoport, amelynek célja, hogy biztosítsák a politikai pluralizmust Oroszországban, miközben Putyin „álellenzékeként” tevékenykednek. Az oligarcha 2012-ben a Putyin-barát párt színeiben még elnökként is elindult a választásokon, ahol a szavazatoknak csaknem a nyolc százalékát szerezte meg. Elnöki „ambíciói” kapcsán egyes Kremlhez közel álló források elmondták, hogy

Prohorov egy adósságot törlesztett az orosz elnöknek, amiért Putyin segített neki megoldani egy korábbi üzlettársával kapcsolatos problémát. Bizonyos információk szerint az orosz elnök még a moszkvai főpolgármesteri posztot, valamint miniszteri tárcát is felajánlott az üzletembernek.

Később Prohorov letett a politikusi pályáról, és visszatért a versenyszférába, ahol egyre sikeresebbé vált.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk