Antonio Tajani Twitter-fiókján jelentette be csütörtök este, hogy elfogadja a miniszterelnöki jelölést Silvio Berlusconitól, az olasz jobbközép pártkoalíció vezetőjétől.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Néhány soros bejegyzésében azt írta: rendelkezésre áll, hogy szolgálja Olaszországot. „Minden további döntés az olasz választókra és az olasz köztársasági elnökre vár” – hangsúlyozta. 
    
Silvio Berlusconi már hónapokkal ezelőtt Antonio Tajanit nevezte meg a jobbközép koalíció miniszterelnök-jelöltjének. Ő ezt kezdetben elutasította, hangoztatva, hogy megmarad jelenlegi funkciójában, az Európai Parlament elnöki tisztségében. Ennek ellenére a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) számos kampányeseményén részt vett, annál is inkább, mert az FI egyik alapítója és Berlusconi egyik legrégebbi politikai munkatársa.
    
A vasárnapi olasz parlamenti választások előtti utolsó felmérések az FI, az Északi Liga és az Olasz Testvérek alkotta jobbközép szövetség győzelmét jósolták erős kormánytöbbség nélkül. Ha ebben a jobbközép szövetségben az FI kapja a legtöbb szavazatot, akkor Tajanit jelölik miniszterelnöknek. Nem kizárt, hogy ebben az esetben az uniópárti Tajanit és kormányát a balközép erők is támogatni fogják a parlamentben. 

(MTI)