Az alsóházi tory frakció European Research Group (ERG) nevű csoportjának keddi bejelentése nyomán gyakorlatilag garantálttá vált, hogy a múlt csütörtökön elért 1264 oldalas egyezmény törvénybe iktatásáról beterjesztett kormányzati indítványt a londoni alsóház a szerdai szavazáson jóváhagyja. Sir Lindsay Hoyle, az alsóház elnöke a kormány kezdeményezésére szerdára egynapos rendkívüli ülésre hívta össze a téli szünetét töltő alsóházat az EU-val kötött megállapodás megvitatására. A képviselők szavaznak is az egyezményről, amely ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül.

Hirdetés

A Lordok Háza várhatóan még szerda éjjel szintén megvitatja és nagy valószínűséggel jóváhagyja a megállapodást, amely II. Erzsébet királynő formális beleegyezésével azonnal törvényerőre emelkedhet. Az ERG jóváhagyása azért különösen fontos Boris Johnson miniszterelnök számára, mert a konzervatív kormánypárti frakció e csoportja rendkívül befolyásos, és ha elvetette volna a megállapodást, az komoly frakciólázadáshoz is vezethetett volna a tervezet ellen a szerdai alsóházi szavazáson.

A megállapodás elfogadására beterjesztett kormányzati indítvány jó eséllyel ebben az esetben is átment volna, mivel a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt már jelezte, hogy támogatja a tervezetet. Johnsonnak azonban rendkívül fontos megítélésbeli kérdés, hogy a kormány politikai programjának sarokkövét képező megállapodást saját pártja minél nagyobb arányban hagyja jóvá a parlamentben.

Johnson elődje, Theresa May volt miniszterelnök tavaly lemondásra kényszerült, mivel a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás – nem csekély részben az ERG ellenállása miatt – háromszor is elbukott az alsóházban. Az ERG feszült figyelemmel várt kedd esti állásfoglalása szerint a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerről elért egyezmény alkalmas az Egyesült Királyság szuverenitásának megőrzésére, és teljes mértékben megfelel a szuverén felek közötti nemzetközi szerződések normáinak is.

Korábban írtuk

A tory frakció radikálisan EU-szkeptikus képviselői alkotta ERG-csoport már az EU-val elért megállapodás múlt heti bejelentése után közölte, hogy „sztárjogászokkal” nézeti át a szöveget sorról sorra. Szerdán az Európai Unió és a brit kormány is ceremoniális keretek között aláírja az egyezményt.

A dokumentumot először Brüsszelben látják el kézjegyükkel az Európai Unió vezető tisztviselői. Az egyezmény egy példányát ezután a brit királyi légierő (RAF) repülőgépével Londonba szállítják, és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban Boris Johnson is aláírja. A parlamenti vita a londoni alsóházban szerda délelőtt kezdődik és várhatóan öt órán át tart.