Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A szám magasabb a korábbi évek adatainál, mivel tavaly január végén életbe lépett Donald Trump elnök „Maradj Mexikóban” stratégiája. Ennek keretében azokat a migránsokat is áttoloncolják Mexikóba, akik nem is mexikóiak, hogy ott várják meg, amíg elbírálják menedékjogi kérelmüket az Egyesült Államokban. A migránsok többsége közép-amerikai, de akad köztük sok brazil is.

Az Orvosok Határok Nélkül jótékonysági szervezet megjegyzi, hogy az elbírálás hónapokig tart, a várakozók pedig veszélyes területeken laknak, olyanokon, amelyekről bűnözők gyakran rabolnak embereket váltságdíjért.

Rekordhosszú csempészalagútra bukkant a mexikói határnál az Egyesült Államok határőrsége.

Az építmény 1313 méter hosszan vezet át a föld alatt a mexikói Tijuanából San Diego körzetébe. Az eddigi alagúthosszrekord 904 méter volt, azt a járatot 2014-ben fedezték fel.

A mostaninak nem csak a hossza lepte meg a határőrséget, hanem felszereltsége, mondhatni, kifinomultsága is. Világítás- és szellőztető rendszeren kívül komplett csapadék elvezető hálózata és a mexikói lejáratnál még liftje is van. Az alagút ugyanakkor csak 168 centiméter magas és 61 centi széles. Átlagosan 21 méterrel halad a felszín alatt.

A felfedezés eddig nem vezetett senki letartóztatásához, jóllehet már augusztusban rábukkantak. A bejelentéssel vélhetően tettenérést remélve vártak csaknem fél évet.