Az elmúlt években tapasztalt migrációs nyomás következtében elhúzódó eljárások miatt több mint egymillió menedékkérelem vár még elbírálásra az uniós tagországok illetékes hatóságainál – közölte Jamil Addou, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) ideiglenes ügyvezető igazgatója Brüsszelben szerdán.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Addou, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén, az EASO uniós menekültügyi helyzetről szóló 2017-es jelentésének bemutatásakor elmondta, a feltorlódott ügyek száma mutatja, hogy a menekültügyi helyzet még korántsem oldódott meg Európában.

Noha összességében az elbírált kérelmek száma nőtt, azokat főként a korábbi években feltorlódott beadványok tették ki – közölte.

Mint elmondta, az elhúzódó krízis komoly nehézségek elé állítja továbbra is az uniós országokat. Ez annak ellenére így van, hogy tavaly, az előző év adataihoz képest – amikor a beadott kérelmek száma nagyban meghaladta a menekültválság előtti szintet – 44 százalékkal kevesebb, mintegy 700 ezer menekültügyi kérelmet adtak be az uniós tagországokban. Kiemelte, 2013 óta tavaly fordult elő először, hogy csökkenő tendenciát mutatott a menedékkérők száma. Az első negyedévében rögzített adatok szerint a csökkenés 2018-ban is folytatódik – közölte.

Tájékoztatása szerint 2017-ben a tagállamok közel feleannyi kérelem feldolgozását kezdték meg, mint 2016-ban. Kiemelte, noha Németországban mintegy 500 ezerrel csökkent az elindított ügyek száma, és mintegy felére csökkent az olaszországi menedékkérelmek száma is, Franciaországban mintegy 100 ezerrel nőtt, Spanyolországban pedig megduplázódott a menedékkérelmek száma, és jelentős növekedést regisztráltak Cipruson is.

Elmondása szerint az uniós hivatal azt látja, hogy míg egyes tagállamok az eljárások sebességén próbálnak javítani a tájékoztatás, jogi tanácsadás által, vagy a tolmácsolás lehetőségeinek kiszélesítésével, addig mások – többek között Magyarország – a bejutást próbálják korlátozni.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális bevándorlás általánosságban csökkenő tendenciát mutat, amire a tagállamok irodák és szálláshelyek bezárásával reagáltak, de a korlátozott befogadó kapacitás kockázatokat jelent, mert az embercsempészek malmára hajtja a vizet – emelte ki Jamil Addou.

A beszámolót követően, a közös európai menekültügyi reform részét képező, az EASO reformjára irányuló európai bizottsági javaslatról Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője kiemelte, egyértelmű, hogy egyre kevesebb menekült ad be kérelmet az uniós országokban, ennek ellenére több tagállam állandóan és folytatólagosan a migrációs nyomásról beszél, „a politikai hisztéria egyre fokozódik”. Az EU migrációs és menekültügyi politikája a manipulációk foglyává vált – tette hozzá a képviselő.

Az Európai Bizottság javaslatának célja, hogy biztosítsa az EASO számára azokat az eszközöket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a végrehajtást megkönnyítő és a közös európai menekültügyi rendszer működését javító ügynökséggé alakuljon át. E tekintetben kiegészíti a menekültügy jogi és politikai eszközeit, különösen a menekültügyi eljárások, az egyének nemzetközi védelem jogosultságára vonatkozó normák, a dublini rendszer, az áthelyezés és az áttelepítés tekintetében.

A bizottság véleménye szerint az ügynökség segíti az uniós menekültügyi rendszer strukturális hiányosságainak hatékony pótlását: a hiányosságok elsősorban akkor mutatkoztak meg, amikor a migránsok és a menedékkérők az elmúlt években nagy számban és ellenőrizetlenül érkeztek az unióba.

A javaslat új elemei között van a menekültügyi eljárások teljes körű műveleti támogatása, beleértve a menekültügyi eljárás teljes közigazgatási szakaszának lefolytatását is. Az elképzelés szerint közös uniós migrációkezelést támogató csoportok fogják segíteni a tagállamokat szükség és kérés esetén többek között az uniós fogadóállomásokon és az ellenőrző központokban. Az Európai Határ- és Parti Őrség, az EASO és az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, az Europol szakértőiből álló csoportok munkáját az Európai Bizottság koordinálná. A fogadó tagállam felügyelete mellett képesek lesznek ellátni az érkezők fogadásához, a védelemre szorulók és a védelemre nem szorulók szétválasztását, valamint a menekültügyi és kiutasítási eljárásokhoz kapcsolódó összes feladatot.

A bizottsági javaslat az ügynökség pénzügyi eszközeinek bővítését is szorgalmazza azért, hogy az EASO eleget tehessen megnövekedett feladatainak, az uniós bizottság 321 millió eurós költségvetést javasolt a 2019-2020-as, továbbá 1,25 milliárd eurót a 2021-2027 közötti időszakra.