„A határozat elfogadásra került” – jelentette be Santiago Irazabal Mourao, a közgyűlés brazil elnöke a szavazást követően, amit tapssal üdvözöltek a teremben ülők.

Hirdetés

A 193 tagország közül 132 szavazott igennel az amerikai visszatérésre, 15 állam tartózkodott, míg tízen nemmel szavaztak, köztük Irán, Szíria, Kína és Oroszország, amelynek delegációja csütörtökön adminisztrációs kérdésekben többször is hozzászólt, majd pénteken módosító indítványokkal késleltette a végszavazást.

Az Egyesült Államok 2017 októberében, Donald Trump elnöksége idején jelentette be, hogy kilép az UNESCO-ból, bírálva a szervezet „tartósan Izrael-ellenes elfogultságát”. A távozás, Izrael kilépésével együtt, 2018 decemberében lépett hatályba.

Amikor 2011-ben Palesztinát felvették az UNESCO-ba, az Egyesült Államok Barack Obama elnöksége alatt leállította az UNESCO minden támogatását, amivel a szervezet költségvetésének 22 százalékát veszítette el.

Korábban írtuk

Tavaly márciusban azonban Antony Blinken külügyminiszter úgy vélte, az amerikai távollét lehetővé tette, hogy Kína nagyobb befolyást gyakoroljon a mesterséges intelligencia szabályaira, mint az Egyesült Államok, amikor az UNESCO 2021-ben ajánlást készített a mesterséges intelligencia etikájáról. Ezt követően Washington szándékáról Richard Verma, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára június elején értesítette levélben Audrey Azoulayt, az UNESCO főigazgatóját.

Az Egyesült Államok 2011 és 2018 között keletkezett adóssága az UNESCO-nak jelenleg 619 millió dollár, ami több, mint a szervezet 534 millió dollárra becsült éves költségvetése. Richard Verma levele szerint a kormányzat 150 millió dollár folyósítását kérte az amerikai kongresszustól a 2024-es pénzügyi évre és a következő évekre mindaddig, amíg az amerikaiak hátralékaikat nem rendezik.

Az Egyesült Államok 1984-ben, Ronald Reagan elnöksége idején egyszer már kilépett az UNESCO-ból, arra hivatkozva, hogy a szervezetnek nincs haszna az ország számára, majd 2003 októberében ismét csatlakozott a szervezethez.