Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök szankciókkal fenyegette meg Törökországot arra az esetre, ha nem bocsátják szabadon Andrew Brunson amerikai lelkipásztort. 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben fenyegette meg Ankarát, Mike Pence alelnök pedig a vallásszabadságról szóló nemzetközi konferencián mondott beszédében tért ki a török földön fogva tartott amerikai lelkipásztor ügyére. 

„Az Egyesült Államok széleskörű szankciókat fog foganatosítani Törökország ellen Andrew Brunson lelkipásztor, a nagyszerű keresztény, családapa és kiváló ember hosszas fogva tartásáért” – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök. Hozzátette: „ezt az ártatlan hívő embert azonnal szabadon kell bocsátani”. 

Mike Pence alelnök „jelentős szankciók” kivetéséről beszélt. Leszögezte: „Brunson ártatlan ember, nincs hitelt érdemlő bizonyíték ellene”. 

Andrew Brunson ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt. Az 50 éves észak-karolinai lelkipásztort 2016 nyarán, a török puccskísérlet után tartóztatták le Izmirben, ahol egy kicsiny protestáns templom prédikátora volt. A török kormány azzal vádolta meg, hogy a puccs hátterében sejtett, önkéntes száműzetésben Amerikában élő Fethullah Gülen mozgalmának a tagja, segítette a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára. 

A lelkipásztort szerdán a börtönből házi őrizetbe helyezték. A lépést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Twitter-oldalán üdvözölte, de leszögezte, hogy ez a lépés nem elégséges, Brunsont Ankarának szabadon kell bocsátania. 

Andrew Brunson cáfolta az ellene felhozott vádakat. 

A múlt héten Donald Trump elnök szintén Twitter-bejegyzésben „szégyenteljesnek” nevezte, hogy Törökország nem akarja szabadon bocsátani Brunsont, és közbelépésre szólította fel Recep Tayyip Erdogan török államfőt. 

Erdogan korábban Fethullah Gülen kiadatásához kötötte Andrew Brunson szabadon bocsátását.