Hawaii állam képviselője, Tulsi Gabbard egy pénteken, a CNN-en levetített interjúban jelentette be, hogy elindul a Demokrata Párt 2020-as elnökjelölti posztjáért.

Fotó: Wikimedia Commons (AFGE)

Fotó: Wikimedia Commons (AFGE)

„Úgy döntöttem, elindulok, és jövő héten hivatalos bejelentést is teszek” – mondta a 37 éves, liberális politikus, aki részt vett az iraki háborúban és aki az első hindu vallású, illetve szamoai-amerikai származású kongresszusi képviselő.

Gabbard elárulta, kampánya fókuszában „a háború és a béke ügyei” állnának. 

A Massachusetts állambéli szenátor, Elizabeth Warren még december 31-én tette azt a nyilatkozatot, amely szerint bizottságot hozott létre annak érdekében, hogy kiderítse, esélyes induló lehet-e a valószínűsíthetően igencsak népes demokrata párti elnökjelölti előválasztások során.

A Demokrata Párt elnökjelölti posztjáért olyanok küzdhetnek majd a 2020-as választás előtt, mint Kamala Harris kaliforniai, Cory Booker New Jersey-i vagy Kirsten Gillibrand New York-i szenátor, Joe Biden korábbi alelnök, illetve Julian Castro, az Obama-kormány egykori tagja.

Az előválasztások során arra lehet számítani, hogy újra fellobban a feszültség a Demokrata Párt klasszikus (vagy establishment) és liberális szárnya között, amely a legutóbbi választás előtt is érzékelhető volt Hillary Clinton későbbi elnökjelölt és legesélyesebbnek tartott kihívója, a demokraták zászlaja alatt induló, de hivatalosan független szenátor, Bernie Sanders között. Gabbard már akkor Sanders-t támogatta, és továbbra is elsősorban a párt liberális szimpatizánsai körében népszerű.

Iowa államban 13 hónap múlva lesz az első elnökjelölti verseny. Warren nem hivatalosan elindította a demokraták 2020-as kampányát, amikor múlt hétvégén az államba látogatott.