Fotó: YouTube (képernyőfotó)
John Kirby
Hirdetés

Kirby megjegyezte, a támogatás a két fél között kölcsönös, Irán több milliárd dollár értékű katonai felszerelésre számíthat Moszkvától. Közölte, Irán tavaly augusztus óta több mint 400 drónt szállított Moszkvának, többségükben a Sahed típusúakat, amelyekkel az orosz erők elsősorban Ukrajna fontos infrastrukturális létesítményeit támadták.

„Az orosz-iráni partnerség közvetlenül lehetőséget teremt Irán destabilizáló tevékenységére a Közel-Keleten, és természetesen nem csak Ukrajna számára jelent fenyegetést, hanem Irán szomszédaira is” – fogalmazott Kirby.

A szóvivő azt hangoztatta, hogy Washington az elkövetkező napokban további szankciókat tervez azok ellen, akik közreműködnek a katonai eszközök – két ország közötti – fokozódó kereskedelmében.

„A rendelkezésünkre álló eszközöket arra használjuk, hogy felfedjük és megzavarjuk ezeket a tevékenységeket, és készek vagyunk még többet tenni” – fogalmazott a szóvivő.

Korábban írtuk

Amikor újságírók megkérdőjelezték a szankciók hatásosságát, azt válaszolta, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének további lehetőségek újabb korlátozások bevezetésére. A szankciók hosszú távra szóló eszközök, egy idő után hatásosakká válhatnak – mondta Kirby.