Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán, a tanácskozás második napjára érkezve azt mondta a jelenlévő újságíróknak: „felszólítjuk a szövetségeseket, hogy vegyenek részt egy elrettentő intézkedéscsomag kidolgozásában”.

Hirdetés

„Bizakodunk abban, hogy ha közösen lépünk fel, képesek leszünk meghátrálásra kényszeríteni Vlagyimír Putyin orosz elnököt, és elriasztani attól, hogy a legrosszabb döntést hozza meg, azaz hadműveletet indítson Ukrajna ellen” – hangsúlyozta Kuleba.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a külügyminiszteri tanácskozás előtt kifejtette, hogy az orosz csapatösszevonás az ukrán határon szerinte „aggasztó, indokolatlan, és megmagyarázhatatlan.” „Nagy ára lesz annak, ha Oroszország ismét erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen” – tette hozzá.

A találkozó második napját megnyitó beszédében a NATO-főtitkár hangsúlyozta: a szövetségesek továbbra is határozottan támogatják Ukrajna és Georgia (a volt Grúzia) területi integritását és szuverenitását. A NATO elkötelezett, hogy politikai és gyakorlati támogatást nyújtson e két államnak – szögezte le Stoltenberg.

Korábban írtuk