A Kreml internetes oldalán szombaton közzétett videóüzenetben azt mondta: „iskolákat, kórházakat, lakóházakat és utakat, múzeumokat és műemlékeket” építenének újjá és állítanának helyre. Hozzátette, hogy minden orosz régió „testvéri segítséget” nyújt az újjáépítésben.

Hirdetés

Putyin a videóban hangoztatta: „nagy feladat és nehéz kihívások megoldása áll előttünk, történelmi régióink újjáépítésének és társadalmi-gazdasági fejlődésének nagyszerű programjának megvalósítása”. Kiemelte: „a kitűzött céljainkat mindenképpen el fogjuk érni”.

Az orosz elnök „történelmi és sorsdöntő eseménynek” nevezte a területek annektálását, amelyet a világ egyetlen országa sem ismert el. Köszönetet mondott egyben a területek lakóinak. „Egy nép vagyunk. Együtt mindent legyőzünk, minden kihívásra választ találunk” – hangsúlyozta.

Oroszország a több mint másfél éves háború után sem ellenőrzi még teljesen mértékben a négy elcsatolt régió egyikét sem. Ukrajnának hónapokig tartó harcok árán sikerült visszafoglalnia a területek egyes megszállt részeit.

Korábban írtuk