Volodimir Zelenszkij folyamatosan zsarolja Magyarországot a Barátság kőolajvezetékkel – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A lap szerint amíg az ukrán elnök zárt ajtók mögött a vezeték felrobbantásáról ötletel, addig Ukrajna folyamatosan emeli az azon érkező olaj tranzitdíját.

A lap adataiból kiderül: az ukránok csak tavaly összesen 51 százalékkal drágították a tranzitdíjat, idén áprilisban pedig megduplázták a vámot, és már azt tervezik, hogy júniusban és augusztusban is tovább emelnek. Az ukrán tranzitdíjemelések közvetett módon a magyar tankolásokat is drágították.

Vagyis a magyarokat nemcsak a szankciós infláció, hanem az ukrán tranzitdíjemelések miatti drágulás is sújtja – vonta le a következtetést a Magyar Nemzet.

Zelenszkij fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket

A The Washington Post számolt be a napokban arról, hogy Volodimir Zelenszkij fel akarta felrobbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy tönkretegye a magyar ipart.

Az amerikai lap ezt titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva állítja. Volodimir Zelenszkij ezt az ötletét a miniszterelnök-helyettesének fejtegette egy februári megbeszélésen, amit az amerikaiak lehallgattak.

A robbantás tervéről szóló hírek napok óta lázban tartják a nemzetközi sajtót, de eddig sem az ukránok, sem a NATO, de még az EU sem reagált érdemben – ismerteti a közmédia hírportálja.

Szakértők szerint ez azért is érdekes, mert ha az ukrán elnök parancsára valóban felrobbantották a vezetéket, akkor az egy EU- és egyben NATO-tagország elleni támadást jelentene.

Zavart csenddel, majd kényszeredett nevetéssel reagált Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn, amikor a közmédia arról kérdezte: mit gondol Volodimir Zelenszkij robbantási tervéről. A bizottság elnöke úgy nyilatkozott, nem hallott az ügyről.

A közmédia brüsszeli tudósítója még kérdezte Ursula von der Leyent, de ő először széttárta a karját, majd a pulpitusra csapott, és nem válaszolt. A sajtótájékoztatót irányító brüsszeli bürokrata pedig csak annyit mondott: ennyi a válasz, és elvette a szót a magyar újságírótól.

Nehezen hihető, hogy az unió vezetése ne tudott volna az ukrán elnök robbantásos terveiről, hiszen azok az Egyesült Államokból szivárogtak ki – erről az Alapjogokért Központ tanácsadója beszélt a Kossuth Rádióban. Horváth József szerint Volodimir Zelenszkij egyre többször ragadtatja el magát, és tesz veszélyes kijelentéseket.

A hirado.hu cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk