Ahogy azt a Demokrata is megírta, szerdán lelőttek egy orosz Il-76-os katonai szállítórepülőgépet, a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, valamint hatfőnyi személyzettel és 3 fogolykísérővel az oroszországi Belgorod régióban. Az orosz védelmi minisztérium szerint a hadifoglyokat éppen fogolycserére szállították. A gép minden utasa odaveszett a tragédiában.

Hirdetés

A Russians With Attitude X-oldal is megosztotta a hadifoglyok állítólagos listáját. Egyes sajtóorgánumok szerint a gépen magyarok is voltak, de a Mandiner külpolitikai újságírója a listát áttekintve ezt később megcáfolta.

Végül az ukrán hírszerzés elismerte a gép lelövését. Ugyanakkor Moszkvát tették felelőssé a történtekért, azt állítva, hogy az oroszok nem osztották meg velük előre a foglyokat szállító gép útvonalát.

Szerda késő esti beszédében ennek ellenére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Moszkvát, hogy az „ukrán foglyok életével játszik” . Az ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy „nyilvánvaló, hogy az oroszok játszanak az ukrán foglyok életével, hozzátartozóik érzéseivel és társadalmunk érzelmeivel”.

Korábban írtuk

„Ez pedig arra utal, hogy Oroszország szándékosan olyan lépéseket tesz, amelyek célja, hogy veszélybe sodorja a hadifoglyok életét és biztonságát”

– mondta Volodimir Zelenszkij.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el a Mandiner honlapján.