Hirdetés

A hazudozás veszélyesebb, mint az erőszak. Még a gyilkos ellen is lehet védekezni rendőrrel, törvénnyel, végső esetben pedig fizikai erővel. De a hazug ember ellen nincsen hatásos fegyver, különösen akkor nincsen, ha gátlástalan szélhámossága nagyfokú butasággal is párosul.

A függetlenobjektív – azaz vérballiberális – „Ez a lényeg” névre keresztelt portálon terjedelmes hír jelent meg a következő címmel: „Embertelen EMMI: 81 éves olvasónk törött bordával hiába vár műtétre”. Már a cím is erős fogalmazás elleni áfium használatáról árulkodik, akárcsak a folytatás, ugyanis arról szól a hányaveti „tudósítás”, hogy Kásler Miklós, az „embertelen emberminiszter” letiltott bizonyos halasztható kórházi műtéteket. 

A tanult szerkesztőkolléga mindennek az okát a pénzhiányban látja, és irományának egyetlen célja: a magyar egészségügyben a Fidesz kormányzása óta, azaz már 12 esztendeje uralkodó, szerinte tűrhetetlen állapotok bemutatása. Az előadás alapját egy névtelenséget kérő idős beteg állítólagos írásos panasza jelenti, amelyből idézek: 

„Pár napja töltöttem be a 81. életévemet, eddig nem sokat látott orvos. Négy hete elestem az utcán, és a röntgen szerint egy bordám eltörött és egy csigolyám megrepedt” kezdi az anonim beteg.

Korábban írtuk

Ezt követően ismét a szerkesztő szövi tovább a történetet: 

„Egy budapesti kórházban – amit az intézmény dolgozóinak érdekében nem nevezünk meg –, a további vizsgálatok alapján azt állapították meg, hogy itt bizony műtétre van szükség.” 

A cselekmény csúcspontja akkor következik el, amikor az állítólagos orvosok azt a döbbenetes hírt közlik az állítólagos beteggel: „egyelőre nem lesz műtét, mert az EMMI minden sebészetet eltiltott a műtétektől.” 

Ezt követően a szerző rátesz még egy lapáttal, amikor közli, hogy a törött bordájú beteg más budapesti kórházakban is arról értesült, hogy ott is le vannak tiltva a műtétek.

Az ordas hazugság és rosszindulat bizonyossága előtt néhány mondat a bordatörésről. Legtöbbször balesetek, például esés következtében fordul elő. Akár törésről, akár „csak” repedésről van szó, velejárója az éles, szúró fájdalom, amely például köhögésre erősödik. A fizikális vizsgálat során elegendő, ha az orvos megérinti a törött bordát, mert a beteg azonnal felkiált a fájdalomtól. Ezt követhetik még képalkotó diagnózisok, például röntgen és ultrahangvizsgálat. A bordakezelés fő célja azonban csak és kizárólag a fájdalom csillapítása, a légzés segítése és a tüdőgyulladás megelőzése lehet, ugyanis a bordatörést nem lehet műteni, kizárólag önmagától gyógyul.

Ezek után adódik a kérdés, miért nincsen neve a betegnek, a kórháznak, a letiltott műtétekre hivatkozó orvosoknak? Bizonyára azért, mert névvel, címmel nem lehetne ekkorát belehazudni a közvélemény képébe, még a választás előestéjén, valamint a tökéletes esélytelenség tudatában sem.

Tehát mi a lényeg, tisztelt Ez a lényeg? Az, hogy a törött bordát sem ma, sem holnap, sem halasztott időpontban, soha és sehol, még az „embertelen emberminiszter” irányítása alá tartozó magyar kórházakban sem műtik meg, ellenzéki követelésre sem.

Ha az emberi butaság és gonoszság fájna, önök most úgy üvöltenének, mint akinek az összes bordája eltörött.