Fotó: Shutterstock.com/Shyshko Oleksandr
Hirdetés

Évek óta értetlenkedtem azon, vajon az ukránok miért nem hordozzák a tenyerükön a kárpátaljai magyarságot, hiszen minimális befektetéssel, egy – az ország népességéhez viszonyítva – csekély számú kisebbség dédelgetésével megnyerhetnék maguknak egy EU-ország támogatását. Ehelyett folyamatosan zaklatták, provokálták, megalázták nem csak az ottani magyarságot, de rajtuk keresztül egész nemzetünket, történelmünket, szimbólumainkat. 

A háború kitörése után fokozódott az ellenünk irányuló verbális agresszió; hiába a menekültek befogadása, a humanitárius segítség, sebesültek ápolása (vagy akár a Covid idején vakcina és kórházi ágyak biztosítása), az orosz beavatkozás elítélése. Az ukrán politika továbbra is ellenségként kezel bennünket pusztán azért, mert nem vagyunk elég lelkesek fegyverszállítással és irreális áldozatokkal tovább élezni az így is feszült helyzetet.

A munkácsi turulszobor eltávolítása nyilvánvalóvá tette, hogy mindent értenek, és szándékosan provokálnak. Mert annyira ostoba egyetlen állam sem lehet, hogy miközben területén háború dúl, léte erősen függ attól a közösségtől, amelyiknek mi is a tagjai vagyunk, nyíltan a szemünkbe köpjön. Életszerűtlen, hogy bombázások, atomfenyegetések árnyékában az a legfontosabb, halaszthatatlan dolguk, hogy leszereljenek egy madárszobrot. Ráadásul ez a madár a mi legszentebb jelképünk. Nemzeti dinasztiánk ősanyjának álmában az isteni elrendelés küldötte. Valahol arrafelé történt ez az esemény, bő ezerkétszáz éve, ahol most tankok tiporják „Ukrajna földjét”. Ahol a hét vezér vérszerződésével létrejött a magyar nemzet, még mielőtt a szlávok felbukkantak volna azon a vidéken.

Provokálni akarnak, mert most a konfliktus, a háború, a pusztítás elhúzódása és kiéleződése az érdeke valakiknek. Bele akarnak minél mélyebben rántani minket ebbe, mert tudják, hogy a jelképek, a történelem, a múltunk kisajátítása és elvétele a gyenge pontunk, amire mindig ugrani fogunk. Harcolni akarnak az utolsó kárpátaljai magyarig, de akár az utolsó ukránig is. Ez senkinek sem jó.

Úgy látszik, a kollektív öngyilkosság ragályos; Európa nyugati és keleti felét egyaránt megfertőzte. Nagyon nehéz itt higgadtnak maradni. Lehet, hogy nem is fog sikerülni…

Korábban írtuk