Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

Az elmúlt harminc esztendőben jócskán meg-, illetve elkopott fényű Kincses Gyula legújabban az orvoskamara elnökeként először Kásler Miklós, most pedig már Orbán Viktor torkát birizgálja bükkfa spatulájával: „Be kell látnia, Miniszterelnök Úr, hogy most, a járvány első szakaszának sikeres leküzdése után már nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná.” 

Túl azon, hogy levelében szinte „egyenrangú” félként szólítja fel Orbánt belátásra, eltévesztette a házszámot is, már ami az orvosi fizetéseket illeti, hiszen az elsőként Káslerre tartozik, a Duna pesti oldalán, az akadémia mellett. Kincses látványos és kormánykritikus spatularántásának éppen ez az igazi célja: Kásler alkalmatlan, át kell lépni rajta, mert nem veszi őt komolyan, bátran megrohamozza hát a Karmelita kolostort. Az ilyen „fickóra” szokás mondani Záhony környékén, ahonnan származik: „Bátor gyerek a tömött vonaton is mer szellenteni!” 

De lehet, mint annyiszor, Kincses ez alkalommal is beleszellentett a saját nadrágjába, hiszen Mikes Kelemenre hajazó viselkedése nemcsak szagos, de tiszteletlen és otromba. 

Korábban írtuk

Ki vitatná, hogy tovább kell emelni az egészségügyben dolgozók fizetését, és itt a „tovább” szón van a hangsúly, hiszen az elmúlt tíz évben az orvosok bére a két és félszeresére, az ápolóké meg a duplájára emelkedett. Tudom, ez még nem a bécsi fizetés, és az sincs rendjén, hogy a jó kezű kőműves dupláját keresi, mint az altatóorvos, de azt sugallni, hogy semmi nem történik az egészségügyben, több mint rosszindulat. Isten ments, hogy az orvosok felüljenek neki.

Kincses minderről persze hogy mélyen hallgat, mint arról is, hogy sok orvos – nőgyógyász, sebész – a hálapénzzel együtt milliókat keres adózatlanul havonta. A jövedelemkülönbségeket kell elsőként orvosolni, hozzátéve, én kórházi parkolóban, de háziorvosok udvarán sem láttam Trabantot, öreg Zsigulit. 

Mégis spatulát rántva követeli, mondja és írja elnök úr, hogy „ez így tovább nem mehet”. Ráadásul az a fül-orr-gégész Kincses, aki már 1990 óta nagyon sokat tehetett volna a hazai egészségügy fejlődéséért, ha lett volna rá tehetsége, hiszen 1994-ig az MDF országgyűlési képviselője volt, majd „átjelentkezett” az első Fidesz-kormány tanácsadójának, később pedig az SZDSZ (?) támogatásával 2007-ben már a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára. Nevéhez fűződik a csúfos kudarcot vallott vizitdíj bevezetése, amire pedig a mai napig büszke. Hát ennyire tellett. 

Na most, ez a minden ajtón kopogtató, mindenkihez kéredzkedő, a politikai oldalváltásoktól hiteltelenné vált figura mostanság – öncélú törtetése érdekében – éppen a magyar orvostársadalmat igyekszik meg- és félrevezetni.

Az agyonhasznált spatula nemcsak fertőző, de könnyen is törik.