Az írás eredetileg a Klímarealista.hu oldalon jelent meg.

Hirdetés

A tudósok figyelmeztetnek…

Természetesen a melléfogások mindig egy irányba mutatnak: Pánikkeltés, riogatás irányába. Még sohasem hallottam olyan klímaprognózist, hogy nem lesz itt semmi baj, legföljebb 100 év múlva, aztán idő előtt beütött volna a krach. És érvényes ez nem csak a klímaprognózisokra, hanem a környezetvédelmi, a nyersanyagok, energiaforrások szűkösségét tematizáló, a betegségekkel riogató (AIDS, egzotikus vírusjárványok) prognózisokra is.

Paul R. Ehrlich (szül. 1932) amerikai biológus professzor (nem tévesztendő össze Paul Ehrlich németországi Nobel-díjas kutatóorvossal). Helyesebben a túlnépesedés pánikkeltésének professzora. 1968-ban azt mondta, hogy 1970 és 1980 között éhínség-járványok fogják tizedelni az emberiséget, százmilliókra becsülte a nem túl távoli jövőben éhhalált szenvedők számát.

Korábban írtuk

1969-ben azt mondja: 1989-ig mindannyian egy kék gőzfelhőben fogunk eltűnni – hacsak nem változtatunk sürgősen életmódunkon. Valahonnan ismerős ez a fenyegető jövendölés, összekapcsolva a spártai, vagy inkább jobbágykori életmód követelésével.

1970. április 16-án egy James P. Lodge nevű légkörkutató (klímatudós) figyelmeztet: Ha ez így megy tovább, az energiaigény miatt kiszáradnak Észak-Amerika folyói, a 21. században jégkorszakkal kell számolnunk, hacsak nem blabla, jobbágy-életmód, fogd vissza magadat, fogyassz kevesebbet, blabla.

1971. Jön az új jégkorszak – figyelmeztet Dr. S. I. Rasool tudományos kutató a Washington Post hasábjain.

1972. Új jégkorszak 100 éven belül: Ha a lehűlés a jelenlegi ütemben folytatódik (de ismerős a szöveg valahonnan!), 100 éven belül jégkorszakban élünk.

1974. jan. 29.: Az űrszondák mérése szerint hamarabb jön el a jégkorszak, mint korábban gondolták. (Ez a formula is ismerős valahonnan.)

1974. Ózonlyuk: Óriási veszély az emberiségre

Évtizedekkel később kiderült: az ózonlyuk megmaradt, veszélyességéről már senki nem beszél.

1976. Stephen Schneider fiatal klimatológus – A lehűlés

Nála már feltűnnek a nem megfogható időszakok összehasonlításai korábbi periódusokkal. 1930-60 volt az elmúlt 1000 év leginkább abnormális periódusa.

1978. Folytatódik a lehűlés trend

Ezzel szemben: a NASA 1979-től már fokozatos felmelegedést mér.

1980. Savas eső. Acid Rain Kills Life in Lakes – A savas eső megöli az életet a tavakban

10 évvel később – A savas eső nem okoz környezetvédelmi válságot

1988. James Hansen: A kilencvenes évektől aszályok várhatók

A valóság: 1988 óta egyre több a csapadék.

1988. Washington DC: emelkedni fog a nyári forró napok száma

A valóság: az 1910-es évek óta folyamatosan csökken a forró napok száma.

1988. szeptember 26-án azt mondták a klímaszakértők, hogy 30 éven belül a Maldív-szigetcsoport összes (1196) szigete víz alá kerül. Nos, a szigetek még mindig megvannak, de valami miatt a riogatók azóta is nagyon szeretnek ezzel a szigetcsoporttal riogatni. Talán, mert a szigeteken nincsenek kiemelkedések.

A teljes írást IDE kattintva olvashatják el.