Fotó: ShutterStock.com/lev radin
Hirdetés

Idősebbek még emlékeznek: 1993 telén ballib politikusok és megmondóemberek előre „tudták”, a lapokban megírták, a műsorokban elmondták, hogy az MDF, ha veszít, nem fogja átadni a hatalmat, Boross Péter majd rendkívüli állapotot hirdet, és jön a diktatúra. Az MDF veszített, a hatalmat rendben átadta, és senki nem kért bocsánatot az aljas rágalmakért.

Most 2002-t is naponta emlegetik, mint annak a példáját, hogy a Fidesz kész erőszakhoz is folyamodni, ha veszít. Holott a valóság az, hogy a Fidesz a legkisebb késedelem nélkül maradéktalanul átadta a hatalmat, és csupán harmincvalahány elkeseredett ember vonult ki az Erzsébet-hídra, hogy a demonstrációjával másfél órán át szívassa az arra közlekedőket.

Igaz, ami a hídfoglalást illeti, éppenséggel volt itt példa a hatalom erőszakos megdöntésére tett komoly kísérletre. Úgy hívták, hogy taxisblokád, és a ballib rendezte. Közel jártak ahhoz, hogy meg is döntsék a legitim kormányt. De azt a valódi, tétre menő puccskísérletet valahogy soha nem emlegetik. Természetesen a Fidesz-székház ostroma is kihullott a ballib emlékezetből.

Ez a ballib egyik legidegesítőbb manipulációja: hogy a polgári jobboldalt a fékezhetetlen csőcselékkel próbálja összemosni. Gyurcsány 2006-ban pontosan ezért tolatta rá a rendőrséggel a másfél kilométerrel arrébb tüntető vadakat a százezres, békés Fidesz-nagygyűlésre, és pontosan azért rendezett gumilövedékes vadászatot a békés járókelőkre – azért keltett minél nagyobb zavart, hogy a zavarkeltés ódiumát rátolja a Fidesz híveire.

Korábban írtuk

Most megint előrettegnek. Idegesítő, de aggodalomra mégsincs ok. Választást nyerni ezzel nem lehet.