Fotó: shutterstock.com/Fer Gregory
Hirdetés

A szerelem sötét verem

A rendező letett a producer asztalára néhány papírlapot.

– Tessék! A második epizód forgatókönyve – szólt bátortalanul.

– Ezeket maga írja? – kérdezte a producer gyanakodva.

– Én csak rendezem.

– Hát ki írja? 

– Az élet – nevetett ironikusan. 

A producer legyintett, fölvette a szemüvegét. Az első oldal tetején nagy betűkkel virított a cím: SOROS KAPCSOLÁS. Alatta kisebbekkel: Ellenzéki szappanopera. 2. rész

– Van benne két szerelmi szál is, anélkül elképzelhetetlen az ilyesmi – magyarázta a rendező.

– Férfi nővel?

– Egyelőre. De várjuk ki a végét. Tartalmaz továbbá egy monológot. Kicsit unalmas, de a későbbi események függvényében elengedhetetlen. Végül egy jelenet a klímaválságról. Ez napjaink vezérmotívuma. Ha ezt kihagynánk, olyan volna a szappanoperánk, mint a Dallas Bobby nélkül. Vagy fiatalabbak kedvéért: az Agymenők Sheldon nélkül.

– És miért ez a címe? – ütögette a producer bizalmatlanul a kövér betűket.

– Az is ki fog derülni. Bocsánat – vette ki hirtelen a lapokat a producer kezéből, és ráfirkantott néhány sort. – Ezt elfelejtettem.

Kusza betűkkel ezt írta rá:

„A történet szereplői a képzelet szülöttei. Bármilyen hasonlóság vagy névazonosság valós személyekkel csak a véletlen műve.”


1. jelenet

16-os karikás, mivel a kiskorúakra veszélyt jelenthet.

Szereplők:

– Ferenc (Mélyről jött, nagy ambíciókkal, a társadalmi felemelkedést nehezen dolgozza fel, olykor – egyre gyakrabban – stresszoldó segítséghez nyúl. Színészi ambíciói a ripacskodásra való hajlam miatt nem szökkenhetnek szárba, de a megtévesztés, a színlelés lételeme. Népies szókincse olykor üdítően hat hallgatóságára.)

– Klára (Ifjúkori szépségére árnyékot vet, hogy férje intoleráns a későbbi öregecskedéssel szemben. Kapcsolati hálója rokoni és pártalapon is sűrűn van szőve.)

Klára: (fáradtan hazatér a munkából, lerogy a száz négyzetméteres nappaliban a Biedermeier kanapéra) Borzasztó, mennyit kell dolgozni Brüsszelben.

Ferenc: (pajkosan vigyorog, és félreteszi a telefonját, amelyen eddig azzal az alkalmazással játszott, ahol minél több kék pöttyöt kebelez be a kígyó, annál hosszabb lesz) Legalább te is megtudtad, milyen fárasztó a mi munkánk. Hazudni reggel, éjjel meg este. Sokan nem bírják, és kidőlnek. De olvasom, hogy te szép sikereket értél el.

Klára: Te féltékeny vagy rám.

Ferenc: Ugyan már, hiszen magam is sikeres, vagyonos ember vagyok. Mi okom lenne másokat irigyelni? Azért, mert te nő létedre eljutottál az Európai Parlamentbe? Vagy mert alelnök lettél? Vagy mert nem vagy minden közvélemény-kutatásban az utolsó helyen, mint én? Vagy mert a te anyádnak nem kellett a gázóra pörgését figyelnie? (Hirtelen elhallgat.) Csókolom, Piroska néni, csak beszélgetünk, évődünk itt a Klárikával. (Szerelmesen búgja.) Megfogta velem az Isten lábát. Az egyetlen katolikus voltam, aki rendszeresen bérmálkozott. Csodálkozott is a püspök úr, hogy minden pünkösdkor találkozunk.

Klára: És mit mondtál neki?

Ferenc: Ahogy a társkereső oldalakon. A keresztnevemet és a szülőhelyemet. Ferenc, pápa. Erre megbérmált.

Piroska néni: (Zsörtölődve.) Ne hencegj, Fletó, amikor te bérmálkoztál, még János Pál volt a pápa.

Ferenc: (Bólogat, de ifjú feleségének odasúgja magyarázatképpen) Kádár János és Losonczi Pál. (Elmereng, iszik egy kortyot.) Jó kis páros volt.


2. jelenet

Hatalmas, gazdagon berendezett szoba, a tölgyfa íróasztalnál idős férfi ül, diktafonba mondja a memoárjait.

Nagy Ember: Sokan kérdezik, minek csinálom, amikor úgyis annyi pénzem van. Hát kérem szépen. Régen voltak a városállamok, kisebb országok. Majd jöttek a birodalmak, aztán kontinensnyi területeket uraltak. Mára megérett a világbirodalom ideje. Azelőtt apró-cseprő trónharcok zajlottak, csetepaték, kis megvesztegetések, mérgezések. Királyok jöttek-mentek. Most ugyanez már nagyban folyik. És mi vagyunk a királyok. Csak nem hívjuk így magunkat, mert az túl feltűnő lenne. Már nem tőrökkel döfjük le a cézárokat, és nem pisztollyal lövöldözünk Szarajevóban. Ezt már luxuslakosztályokból és jachtok fedélzetéről tudjuk irányítani a legtűzerősebb fegyverrel: a pénzzel. A katonáink sem lovas bandériumok vagy harckocsizó zászlóaljak, hanem politikusok, bankárok, újságírók, színészek, közszereplők. Sajnos, régen az ösztöndíjasaimnak több esze volt, de a legokosabbak átláttak rajtam és szembefordultak velem. Maradtak a hülyék. Szegény ember vízzel főz.

Csörög a telefon, az őrség parancsnoka jelentkezik.

Őr: Valaki be akar mászni a rezidencia kerítésén.

Nagy Ember: Lőjék le! (Távolból fegyverropogás.) Hol is tartottam? (Diktál tovább.)


3. jelenet

Második szerelmi szál. Ez csak plátói. Ákos és Bernadett sülve-főve együtt töltik az éjszakákat különböző székházakban, de pusztán szakmai alapon. Közös gyerek híján a kis Gretát hívják meg egy babazsúrra.

Greta: Lóval jöttem Svédországból, azért késtem egy kicsit. Igaz, kicsit nehezen úsztattam át vele a Kattegaton, de így nem szennyeztem a környezetet.

Ákos: (Röhögve félbeszakítja.) A ló is fingik, jobb lett volna széllel hajtott műlóval érkezni.

Greta (Szerencsére nem ért magyarul, de félrelöki a felkínált kólát.)

Bernadett: (Csodálkozik.) Mi bajod a kólával, hiszen meleg?

Greta: A szívószállal van bajom. Az mérgezi második legjobban a Földet.

Bernadett: De ez szalmából van. Környezetbarát. Lebomlik. Mi elvetjük a művilágot az atomenergiával és a repülőgéppel együtt. Az ősember, az tudott valamit. Mi is paleót kajálunk.

Ákos: (Bólogat.) Az ősember igaz, hogy csak 30 évig élt, de milyen kicsit volt a karbonlábnyoma. Most is úgy kéne. Mindenkit 30 évesen likvidálni, hogy ne szennyezzen.

Bernadett: (Zavartan.) Én is… Khm… lassacskán harminc leszek. Nem is beszélve szegény Lendvai Ildikóról, ő volt ebben az epizódban a sztárvendég, de szóhoz sem jutott.

Ildikó: (Hirtelen megjelenik.) Majd a végén kihúzom a szövegből a nem megfelelő részeket.

Greta: (Nem érti a magyar nyelvű társalgást, de ki kell mondania a szentenciát, mert jövő hónapban várják New Yorkban, és addig találnia kell egy gázlót az Atlanti-óceánon.) A legszennyezőbb objektum a Földön a gyermek. Ezért minden öntudatos gyermek felakasztja magát, hogy ne tegye tönkre a Földet.

Narrátor: (Átveszi a szót) Köszönjük a figyelmet, ez volt a Soros kapcsolás eheti adása. Még az én tisztem bejelenteni Di Caprio-különdíjasunkat, aki nem más, mint Tóbiás, aki Teneriféről jár be a munkahelyére, a budapesti parlamentbe.