Fotó: demokrata.hu
Hirdetés

Már megint kioktató-népnevelőst játszanak velünk a fejlett nyugaton; ezúttal sem maradt el a válogatott labdarúgó-mérkőzés után a magyarok megalázása. Az angol sajtó azt vette észre a remek hangulatú budapesti meccsből, hogy ott kirekesztések történtek. Egy brit újság nem átallotta címlapján hozni: Anglia-Rasszisták 4-0.

A vereség aránya csakugyan szomorú. Bár az angolok ötször annyian vannak, és sokkal gazdagabbak – elsősorban azért, mert az elmúlt ötszáz évben módszeresen rabolták és fosztották ki a náluk alsóbbrendűnek tartott népek országait, és ha belebotlottak egy számukra addig ismeretlen területbe, akkor úgy vélték, hogy azt „felfedezték”, és ezután az övék –, de azért lehetett volna kisebb a különbség!

A címből nem világos, hogy a pályára lépőket tartják-e rasszistáknak (akik között Négó Lajos most nem játszhatott, de vajon a klubjában színesbőrűekkel együtt küzdő Gulácsira, Szoboszlaira, Szalai és Fiola Attilára gondoltak)? Vagy a Puskás Arénát megtöltő szurkolókra, köztük a fiamra? Vagy az egész magyar nemzetre Orbán Viktortól Rubik Ernőn, Karikó Katalinon, Csókay Andráson, Hosszú Katinkán, Hanga Ádámon, Palvin Barbin át egészen Karácsony Gergelyig?

Azok az angolok beszélnek rasszizmusról, akik lelkiismeret-furdalás nélkül irtották ki az indiánokat, szállítottak és dolgoztattak néger rabszolgákat, felosztották vonalzóval Afrikát; a brit birodalom szellemiségéből és táptalajából kinövő Egyesült Államokban a négereknek külön lépcsőházat kellett használniuk és a buszon nem ülhettek le?

Korábban írtuk

De ha pusztán a nézőtéri „elviselhetetlen légkörre” hivatkoznak, akkor meg hogyan lehet, hogy ott volt hatvanezer fékeveszett rasszista, és senkinek nem esett semmi baja? (Ellentétben például a román Craiovának a Honvéd elleni meccsével, ahol a bírót fejbe dobták, de a játék folytatódott, mert a helyi rendőrség nem tudta garantálni az UEFA-tisztviselők biztonságát a párezer román fanatikussal szemben.) Ezek a mieink nagyon lightos „rasszisták” voltak. Próbáljanak csak meg szivárványos karszalagban focizni egy tálibokkal teli stadionban, vagy anti-BLM-kitűzőkkel kosarazni egy harlemi csarnokban.