Hirdetés

Új világpolitikai korszak kezdődött, még ha ez most nem is tudatosodik a közvéleményben. Az Egyesült Államok átszervezi szövetségesi rendszerét, ejti az erőtlenedő nyugati országok zömét, és minden eddiginél nagyobb súlyt helyez Lengyelországra. Eközben Washingtont új, igencsak éles kihívás elé állítja saját, talán végzetesnek is mondható tévedése. Schmidt Mária történészprofesszorral, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával beszélgettünk.


További témáinkból:

Rangja lett a magyar gazdának
Rendkívül kemény évet hagyott maga mögött a magyar mezőgazdaság. És ha Brüsszel legutóbbi döntéséről beszélünk, amelyben kihagyta Magyarországot az ukrán gabonával kapcsolatos kárenyhítésből, akkor azt kell mondanunk, hogy az agrártárca a frontvonalba, annak is a legkülső peremére került. Nagy István agrárminisztert kérdeztük.


Európa zárójelben
Miért és hogyan válhatott Európa nyugati fele az ideológiává korcsosult liberalizmus áldozatává? Miért képtelen ellenállni az egyre gyengülő, ezért egyre mohóbb amerikai birodalomnak? Molnár Tamás Európa zárójelben címmel, eredetileg 1990-ben megjelent tanulmánykötetében választ találhatunk arra, miért jutott mára zsákutcába az Európai Unió, és milyen kiút kínálkozhat e helyzetből a közép-európai tagországok számára.


Fegyver és halál helyett béke és élet
A mostani háborús helyzet valójában egy geopolitikai játszma, amelyben Európára a gyalog szerepét osztották. Történelmi tapasztalataink alapján egy ilyen, akár világháborúvá is terebélyesedhető konfliktus hazánk számára csak kedvezőtlen változásokat hozhat – nyilatkozta a Demokratának Latorcai János.


Az atomháború előszele
A NATO keleti szárnyának erősítésére válaszul Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket állomásoztathat a szövetséges Belarusz területén. A Nyugat fenyegetésként, az eszkaláció újabb lépcsőfokaként értékeli a bejelentést. Tényleg az atomháború előszobájában vagyunk már?


Zárulnak a virtuális határok
Ismét célkeresztbe került a TikTok. A kínai hátterű videómegosztó olyan népszerű lett az Egyesült Államokban, hogy a kormány lépéskényszerbe került. Úgy tűnik, hamarosan az orosz Telegramon a sor. A háborús helyzet ugyanis minden korábbinál jobban megmutatja: a közösségi média fontos fegyver a nagyhatalmak soft power eszköztárában.

Korábban írtuk