Büszke vagyok arra, hogy a gyerekeink közül senki nem koldul, az unokáink közül egy sem került vissza az intézetbe, mindenkiből rendes ember lett. Negyvenen közülük már maguk is a bajba került, sodródó gyerekek szolgálatába álltak – mondta a Demokratának Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Magyar Becsület Rend kitüntetettje, a nemzet egyik példaképe, akivel az idei karácsony különleges programjáról és üzenetéről, illetve az élet valódi örömeiről beszélgettünk.

További témáinkból:

Város a szemétdomb helyén

Jelenleg illegális szemétlerakók tömkelegét, romos épületeket, valamint hajléktalanok rögtönzött szálláshelyeit találjuk az egykor teherpályaudvarként, KGST-átrakodóhelyként működő Rákosrendező melletti több kilométeres sávban. A kormány nagyszabású fejlesztést, egy új városközpontot tervez a kilencvenes évek óta alig használt, elhanyagolt helyszínre. Ám ahogy azt megszokhattuk, a gigaberuházást máris célkeresztbe fogta az ellenzék.


A „fasiszta majmok” és a Vörös polip

Gondolták volna, hogy az idei év legjobb történelmi dokumentumfilm-sorozatát a közmédia készítette? A Vörös polip nemcsak borzasztóan izgalmas, hanem hátborzongatóan igaz eseményekről szól: Magyarország rendszerszerű kifosztásáról, a jövőnk elrablásáról, a háttéralkukról, amelyek hazánk sorsát alakították a rendszerváltás idején. Borvendég Zsuzsanna történésszel és Mező Gábor kutatóval, a sorozat szereplőivel, szakértőivel beszélgettünk.


A Balaton télen

Túlzás, hogy a magyar tenger hosszú téli álomba szenderülne a nyári hónapok után. Ilyenkor is zajlik ott élet, még ha nem is azzal a dinamikával, mint a főszezonban. Lépésről lépésre érnek be azok a törekvések, amelyek a Balatont egész évben szolgáló idegenforgalmi régióvá szeretnék tenni.


Hirdetés

Háborúk éve

Veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb lett a világ a 2023-as évben. Rekordszámú fegyveres konfliktus dúl, az államok közötti ellentétek pedig napról napra nőnek. A világ militarizálódik és polarizálódik, az államok egyre inkább rákényszerülnek arra, hogy oldalt válasszanak a hatalmak közötti globális konfrontációban. A jelenlegi bizonytalanság még hosszú ideig, az új világrend megszilárdulásáig velünk marad, az azonban már látszik, hogy a jövő azoké, akik megőrzik a szuverenitásukat, és meg tudják védeni saját érdekeiket a világ színpadán.


A magyarok kincsei

Az idei esztendő egyik legnagyobb régészeti szenzációja az a tarsolylemez volt, amelyet Csomádon találtak a szakemberek. Nem kizárólagosan, de tipikusan magyar, a magyarságot szimbolizáló tárgyról van szó. A tarsolylemezek általában tenyérnyi, övre akasztható bőr kistáskát díszítettek, amelyben személyes tárgyait tarthatta viselője. A régmúltba, a honfoglalás kori magyarság életébe vezetnek vissza bennünket ezek a leletek.


Csoda születik nekünk

2013-ban fogadta el az Országgyűlés a Városliget megújításáról szóló törvényt. Az azóta eltelt tíz év a politikai hátszéllel feltámadó és a nagy horderejű beruházások megvalósulása után elcsendesülő vitákról, nemzetközi díjak, elismerések soráról szólt, de mégis leginkább a látogatók szeretetéről. A Néprajzi Múzeumban nyílt ingyenes kiállítás a Liget Budapest Projekt tíz évére emlékezik, fotók, videók, makettek segítségével mesél arról, milyen volt, milyen lett a Liget.

Korábban írtuk