Számít, hogy a nevem megmarad-e a jövő nemzedék számára, bár az ember nem eszerint alkot. Majd ha olyan messze távolodtunk ettől a világtól, amilyen távol Petőfi van tőlünk, akkor már igazi jelentősége lesz, hogy emlékeznek-e ránk. Ha nem, akkor legalább életünkben jól érzetük magunkat – nyilatkozta a Demokratának Nagy Feró, akivel a decemberi jubileumi Beatrice-koncert apropóján beszélgettünk.

Hirdetés

További témáinkból:

Migránsgettók és GM-gabona

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a jövő júniusi EP-választás egyik tétje: sikerül-e Brüsszelben olyan változást elérni, hogy megszűnjön a menekülteket ránk kényszerítő politikai felfogás. Úgy látja, ebben a harcban nagy segítség lesz a nemzeti konzultáció.


A király lélekszobrásza

Újrateremtett arcot kapott 827 esztendővel halála után III. (Nagy) Béla királyunk és második felesége, Antiókhiai Anna. Az alkotó az 1848-as szabadságharcos Gábor Áron leszármazottja, a Magyarságkutató Intézet munkatársa, Gábor Emese – ahogyan ő fogalmaz – lélekszobrász.


Évszázados időutazás a jáki templomban

Év végére várhatóan befejeződik a jáki Szent György-templom 2018-ban kezdődött, kétmilliárd forintos kormánytámogatásból elvégzett felújítása. Aki a renoválás előtti években, évtizedekben járt utoljára a templomban, azt komoly meglepetések érhetik.


A gyűlölet logikája

Sokkolta a világot a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása. De mi vezetett idáig? Mi magyarázza a szervezet brutalitását, és miért támogatják őket a palesztinok?


Ősmagyarok Szamarkandban?

Non, osh, Timur. Üzbegisztán sokáig elérhetetlen volt az egyszeri turisták számára. A közelmúltban azonban kitárta kapuit. A Demokrata a helyszínen nézte meg, miként keveredik a türk és posztszovjet világ a modernitással.


Kiút a mélységből

Négyszeres Grand Slam-győztes, háromszoros világbajnok, korábbi világelső párosban. Egyéniben a Top 25-ig is eljutott. Egyszer csak minden összetört, és a legnagyobb mélységben találta magát. Feladhatta volna, de nem tette, talpra állt, és küzdi vissza magát újra a legjobbak közé Babos Tímea.

Korábban írtuk